Νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ανοίγει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.

Αυτό φάνηκε και από το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Μάικ Πομπέο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς.

mitsotakis-pompeo-arthro

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, τρεις μήνες μετά την εκλογή της νέας Kυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo Capital Controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

pomp04-mesa

Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα στο Aνατολικό Αιγαίο και την Aνατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγιώνστη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλωσορίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mits01

Πομπέο: «Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν»

Επισημαίνοντας πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μάικ Πομπέο.

«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Επίσης, ο Μάικ Πομπέο επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο επικεφαλής του State Department.