Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑNew York Times για την Ελλάδα: Ανθεί μετά από μία δεκαετία, είναι...

New York Times για την Ελλάδα: Ανθεί μετά από μία δεκαετία, είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης

Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία

Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, ενώ οι επενδυτές και οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Φορτωμένη με χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να διασπάσει την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Πάρης Σκούρος δείχνει την θέα έξω από το γραφείο του στην Αθήνα. Τους τελευταίους έξι μήνες, κτίστηκαν τέσσερις πολυκατοικίες από Έλληνες και διεθνείς κατασκευαστές για να χρησιμοποιηθούν ως ξένες επενδύσεις σε ακίνητα και γραφεία εταιρειών. «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας σχεδόν κατέστρεψε την εταιρεία του, Skouros & Sons, μια εταιρεία ανελκυστήρων. Τα χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια ήταν απογοητευτικά», θυμάται ο Πάρης Σκούρος. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης θέλαμε απλώς να επιβιώσουμε. Τώρα είμαστε κερδοφόροι και οι επιχειρήσεις είναι τόσο δυνατές που δεν μπορούμε να βρούμε αρκετούς εργάτες για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», επισημαίνει, όπως αναφέρουν οι «NYT».

Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, τροφοδοτώντας μια κατασκευαστική φρενίτιδα και νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν. Και οι τράπεζες που παραλίγο να καταρρεύσουν έχουν εξυγιανθεί και δανείζουν ξανά, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη πρωθυπουργός με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης μειώνοντας τους φόρους και το χρέος, σύμφωνα με τους New York Times. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ η χώρα αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης από τότε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021, οι Βρυξέλλες ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. μετά τα lockdown του Covid-19.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το δημοσίευμα των New York Times κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε εταιρείες-κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι. Η Microsoft κατασκευάζει ένα data center αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας. Πιο βόρεια, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατ. ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παρά την έξαρση των πυρκαγιών, αποφέροντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αυξηθεί στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τουριστικά καταλύματα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments