Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝίκος Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς...

Νίκος Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

Δεν μπορεί να «απολύει» από τις ΗΠΑ με Twitter λες και είμαστε εταιρεία – Θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μικρό κεντροδεξιό κόμμα – Αρρωστημένος αρχηγισμός – Αν θα κάνουμε κόμμα είναι συλλογική απόφαση αλλά οι διαγραφές επιταχύνουν τις εξελίξεις

Μύδρους κατά του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφασή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει από το κόμμα εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «εκφυλισμό και γελοιοποίηση» σε σχέση με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία ένα κόμμα της αριστεράς οδηγείται σε εκφυλίσμό και διάλυση» είπε ο κ. Φίλης.

«Είναι λυπηρό ότι τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό που έγινε μέλος πριν από έναν μήνα» συμπλήρωσε ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του στο ΟΡΕΝ είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ» από «εξωπολιτικούς παράγοντες».

Τον κάλεσε, μάλιστα, «να σέβεται το καταστατικό. Δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα καταστατικό που ορίζει πως λειτουργεί το κόμμα». «Το να «απολύει» σαν να είμαστε εταιρεία και αυτός CEO με Twitter δεν είναι λειτουργία του κόμματος» συνέχισε ο κ. Φίλης

«Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό αλλά ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να διαλύσει το κόμμα. Το κάνει επειδή αυτές είναι οι απόψεις του και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο εξαπατάσης γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε τις θέσεις του». «Πάει να γίνει μπαλαντέρ κόμμα σαν τον Γκένσερ της Γερμανίας και το περιγράφω με βάση τις απόψεις του ότι θέλει ένα κόμμα του κεφαλαίου» είπε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwgfqm2m8m2h)

Ειδικά για τη διαδικασία μέσα από την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιδίου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «υπαρχει παλαιά εμπειρία στο κόμμα να διαγράφονται πρόσωπα με απλή εκφώνηση ονόματος» ενώ στην παρατήρηση ότι το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο πρώην υπουργός είπε «ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει το ίδιο».

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνιές σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές. Ο Κασσελάκης ψηφίστηκε από 70.000 ανθρώπους. Ψηφίστηκε για να διαγράφει; Σε 2-3 μήνες θα είχαμε συνέδριο και αρχίζει με διαγραφές στελεχών που διαφωνούν;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης

Οι διαγραφές επιταχύνουν τις εξελίξεις

Ερωτηθείς για το κείμενο της «Ομπρέλας» υποστήριξε ότι «είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιημένες. Άλλος λέει άλλα πράγματα στον ΣΕΒ». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη ότι «αυτό που θα γίνει είναι ένας μικρό κόμμα χωρίς κύρος, μια σκια του κόμματος που προσέφερε στην χώρα».

«Όταν δημιουργείται μια ρωγμή στη φέρουσα ικανότητα του κόμματος όλοι σκέφτονται τι θα κάνουν. Δεν εξαγγέλουμε ίδρυση κόμματος, το τι θα κάνουμε είναι θέμα συλλογικής απόφασης» συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης ο οποίος, όμως, παρατήρησε ότι «αυτές (σ.σ. οι διαγραφές) είναι νέες εξελίξεις, επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν την πιθανότητα δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναστολή του συνεδρίου δεν ήταν για λόγους τεχνικούς αλλά για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος και αυτο διώχνει τον κόσμο».

«Το κείμενο της “Ομπρέλας” δεν προαναγγέλλει αλλά οι εξελίξεις σπρώχνουν. Ήταν ένα κείμενο αγωνίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαγραφές επιταχύνουν, τι κάνουν; Αν το κλίμα είναι ασφυκτικό ενός αρρωστημένου αρχηγισμού που διαμορφώνει στο τέλος ένα μικρό κόμμα κεντροδεξιού προσανατολισμού;» επέμεινε στους προβληματισμούς του ο πρών υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης ψήφισε Μητσοτάκη το 2015, όχι εγώ

«Δεν ψήφισα Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο Κασσελάκης τον ψήφισε κατά δήλωσή του το 2015 και έχει αρθογραφήσει γι αυτό. Εγώ έδωσα μια συλλογική μαχη για να γίνει κυβέρνηση η αριστερά και με πονάει αυτό το κατάντημα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα και μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας» πρόσθεσε ο κ. Φίλης στο ίδιο πλαίσιο

«Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά που συνεχώς το αναβάλλει ο κ. Κασσελάκης που θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις αφού τους διαγράφει και τους διασύρει. Πού ακούστηκε να τους διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ;» είπε ακόμα ο Νίκος Φίλης.

«Να δεχθώ ότι είναι ένα λαμπερό πρόσωπο και εμείς έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας. Αλλά δεν βγήκε εν λευκώ και τώρα εμφανίζεται να θέλει να φτιάξει ένα κόμμα Κασσελάκη» πρόσθεσε ενώ για όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπερέκθεση σχολίασε «αν έχει βαρεθεί την υερπέκθεση το κόβεις και μιλάς για άλλα πράγματα».

«Βλέπω το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12,7% λίγο πάνω από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Βλέπω ότι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό δεν φταίει ο Φίλης ο Σκουρλέτης ο Τζουμάκας. Η επιλογή δεν είναι να διαγράφει τον κόσμο και μάλιστα αυτούς που δημιούργησαν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα καρφιά για Πολάκη και Αυγέρη

Ο Νίκος Φίλης δεν άφησε ασχολίαστη και την επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό του ο Παύλος Πολάκης λέγοντας αρχικά για την ανάρτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στερείται θεολογικής παιδείας γιατί το “άρον το κραββατον” δείχνει μια δύναμη αφού ο παράλυτος σηκώθηκε».

Πρόσθεσε, δε, ότι «περάσαμε την πανδημία, ήμασταν με τον Ξανθό και τον Τσίπρα σε μια κατεύθυνση διαφωνούσε ο Πολάκης. Ποιος φτιάχνει το κλίμα για ένα μείζον θέμα επιβίωσης; Αν λοιπον κάποιοι υπονόμευαν την τελευταία 5ετια, που λέει ο Κασσελάκης, δεν είμαστε εμείς σε ένα μείζον θέμα του τελευταίου διαστήματος».

Στην ερώτηση αν θεωρεί πίσω από αυτά είναι ο Πολάκης, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «δεν είναι μόνος του (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης), έχει ένα επιτελείο. Τον αντιμετωπίζω σαν ένα πρόσωπο και ένα επιτελείο που δεν ψηφίστηκε με εντολή να διαγράφει τους διαφωνούντες και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα».

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο και για τη νέα εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, καθώς, όπως είπε, «δεν πήγα εγώ σε ένα κόμμα για να γίνω βουλευτής και υπουργός, δεν άλλαξα κόμμα γι αυτό, δεν καβάλησα το άλογο που καλπάζει γι αυτό. Εγώ είμαι από 13 ετών στον ίδιο χώρο».

«Δεν είναι ευχάριστες στιγμές και δεν είναι ευχάριστες γιατι αν όπως οι χιλιάδες άνθρωποι εχουν επενδύσει ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά στην ιστορία της Αριστεράς του δίκαιου του λαού και της δημοκρατίας, όταν βλέπουν ένα κόμμα να καταρρέει καθημερινά ξέρουν ότι από αυτή την κατάρρευση κερδίζει ο αντίπαλος και με αυτή την έννοια είναι μεγάλος ο πόνος για την εξέλιξη αυτή» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments