Το δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή έδειξε η ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του ΣΥΡΙΖΑ channel.

Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν του Ν. Παππά ψήφισαν 178 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, καταψήφισαν τα μέλη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.

Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως ένα ψηφοδέλτιο πιθανότατα από ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ κρίθηκε άκυρο ενώ μια ακόμα ψήφος κατευθύνθηκε υπέρ της μη παραπομπής του κ Παππά. Να σημειωθεί ότι πηγές της ΝΔ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνιζαν πως «αναζητήστε άλλου διαρροές», δείχνοντας προς το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά τους πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι οι διαρροές προέρχονται απο το στρατόπεδο της ΝΔ. «Για διαρροές κοιτάξτε προς την Καραμανλική πτέρυγα» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «ο κ. Τσίπρας άλλωστε έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ Καραμανλή».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του» ενώ ο κ. Παππάς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε: «Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπογράμμισαν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

Παράλληλα κάλεσαν τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστίασαν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις.

Απο τα ψηλά στα χαμηλά

Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το ρόλο που έπαιξε μεταξύ του επιχειρηματία Καλογρίτσα και τον Λιβανέζικό όμιλο CCC.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν δίπλα στον κ. Τσίπρα από την επομένη που ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2008. Επισήμως τα πρώτα χρόνια διατηρούσε τον τίτλο του διευθυντή του γραφείου του, ενώ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησίαζε προς την εξουσία τόσο ο κ. Παππάς λειτουργούσε ως ο άνθρωπος του προέδρου στις επαφές με τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους κλπ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο Ν. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό που έλυνε και έδενε. Επιπλέον, είναι από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο, αποτέλεσε όχι μόνο το δικαστικό αλλά και το προσωπικό βατερλό για τον κ. Παππά, καθώς η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του είχε χρεώσει το φιάσκο της αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει επισήμως τον κ. Παππά εκτός της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, έστω και αν ποτέ δεν έχασε την απευθείας επαφή με τον κ. Τσίπρα.

Για ένα μεγάλο διάστημα, επί διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Ν. Παππάς, λειτουργούσε ως ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, χάραζε τη γραμμή, έβλεπε ανθρώπους, συναντούσε επιχειρηματίες, έκλεινε συμφωνίες και όλα αυτά πάντα στο όνομα του κ. Τσίπρα. Προς τα έξω έβγαινε η εικόνα ότι λειτουργεί ως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και όχι ως ένας σημαντικός υπουργός.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ν. Παππά ξεκίνησε μετά το βατερλό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι χειρισμοί του οποίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος ελέχθηκαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που αποφάσισε να παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και την ύστατη στιγμή, στήριξε τον άλλοτε στενότερο συνεργάτη του, μιλώντας σήμερα και στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία των βουλευτών. Ωστόσο, πλέον το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας ο Ν. Παππάς θα κληθεί να απολογηθεί για το ρόλο που έπαιξε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και της προσπάθειας δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel.