Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Έρχεται “ξεκαθάρισμα” Μητσοτάκη - Ισότητα στον γάμο, “ναι”...

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Έρχεται “ξεκαθάρισμα” Μητσοτάκη – Ισότητα στον γάμο, “ναι” στην υιοθεσία, “όχι” σε παρένθετη μητρότητα

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο και δικαίωμα ομόφυλων στην υιοθεσία, αλλά όχι στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Θέμα μόνο λίγων ωρών είναι να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το νομοσχέδιο που αφορά τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Τον πυρήνα και τους άξονες του νομοθετήματος θα δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο (10/01) στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται να αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο και δικαίωμα ομόφυλων στην υιοθεσία, αλλά όχι στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας. Το ζήτημα προκαλεί «τριβές» στο εσωτερικό της ΝΔ, με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από την Εκκλησία, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αναφέρει ότι περιμένουν να ακούσουν τη θέση του πρωθυπουργού για να τοποθετηθούν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν  πως δεν θα υπάρξει ως διάταξη η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, (π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη. Το κάθε ζευγάρι δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει. Τονίζουν δε ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει με κεντρικό στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Φεβρουάριο η ψήφιση, τι θα αναγνωρίζει

Ο χρόνος της τελικής νομοθέτησης θα προσδιοριστεί αφού παρουσιαστούν τα επιχειρήματα για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, αυτό προσδιορίζεται για την κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και το νομοσχέδιο θα έχει 13 Άρθρα, μεταξύ αυτών:

  • Αναγνωρίζει ομόφυλα ζευγάρια όχι ίσα δικαιώματα σε διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο»,
  • Οι γονείς δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα»,
  • Αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό,
  • Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσα θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα.

«Τριβές» στο εσωτερικό της ΝΔ – Ψήφος κατά συνείδηση ή με κομματική πειθαρχία;

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν θα συνοδεύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Μιλώντας στο MEGA, o κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση ανήκει στον πρωθυπουργό». «Το τι θα ισχύσει για την κάθε ψηφοφορία ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που γίνονται δύο ξεχωριστές ερωτήσεις είναι απόφαση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαφορετική αναμένεται η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τους υπουργούς, καθώς θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενη καταψήφισή του να ενεργοποιεί αυτομάτως κυρώσεις. Όπως είχε γράψει η στήλη big mouth του powergame.gr στα τέλη Νοεμβρίου, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης δώσει τη δυνατότητα του «παρών» στους βουλευτές, για τους υπουργούς δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. «Δεν νοείται να μην υπάρχει κομματική πειθαρχία – Όποιος διαφωνεί να παραιτηθεί» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλοι που θα σκεφτούν σοβαρά την τελική στάση που θα κρατήσουν, ενώ εσχάτως πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πλέον πιθανό, πάντως, ενδεχόμενο είναι να προκριθεί η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση, όπως συνέβη και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. 

Στάση… αναμονής από την Εκκλησία

Ακόµα ένα µέτωπο µε το οποίο θα βρεθεί µε µαθηµατική ακρίβεια αντιµέτωπη η κυβέρνηση στο θέμα αυτό είναι, φυσικά, αυτό των παραδοσιακών δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε την Εκκλησία, η οποία αναµένεται να αντιδράσει σθεναρά στο επίµαχο νοµοσχέδιο, µε τις σχετικές ζυµώσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη στους κόλπους της Ιεραρχίας.

«Η εκκλησία θα τοποθετηθεί αφού πάρει θέση ο πρωθυπουργός», ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου. «Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε μπερδεμένοι, περιμένουμε από την πολιτεία για το πώς θα τοποθετηθεί και μετά θα πάρουμε θέση» επισήμανε.

«Κατά καιρούς υπάρχουν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο που συζητούνται διάφορα θέματα. Είναι ένα θέμα που αφορά προφανώς την εκτελεστική εξουσία η νομοθέτηση και από εκεί και πέρα καταλαβαίνω τις ευαισθησίες της Εκκλησίας» ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στο OPEN.

Είναι σαφές ότι το Μαξίµου θα επιδιώξει να καταστεί εφικτή µια όσο το δυνατόν πιο ήρεµη διαχείριση του ζητήµατος µέσω συνεννόησης των δύο πλευρών και µε κεντρικό άξονα την αποσύνδεση του γάµου από το θέµα της τεκνοθεσίας. Ακόµα, όµως, κι αν βρεθεί ένα modus operandi µε τα υψηλότερα εκκλησιαστικά κλιµάκια, υπάρχει και ο παράγων των απροσδιόριστων αντιδράσεων που θα οργανωθούν σε επίπεδο κατά τόπους ενοριών ή οργανώσεων και οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί από ορισµένους να καταστούν πεδίο πολιτικής εκµετάλλευσης.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην οποία προβλέπεται τόσο η υιοθεσία, όσο και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Βλέπουμε εσωτερική σύγκρουση στη ΝΔ. Είναι λογικό γιατί ο κ. Μητσοτάκης πορεύεται αυτά τα χρόνια πατώντας σε δύο βάρκες» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ.

Για εργαλειοποίηση του θεματος από τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Ο πρωθυπουργός θέλει ο ίδιος να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του ένα κεντρώο προφίλ. Ο γάμος από την τεκνοθεσία δεν μπορεί να διαχωριστεί» σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη στο OPEN.

Η «Νίκη» ζητάει δημοψήφισμα ενώ η «Ελληνική Λύση» ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται η «Νέα Αριστερά», διευκρινίζοντας όμως « Εμείς λέμε πλήρη δικαιώματα σε όλους, αυτό βεβαίως περιλαμβάνει και την τεκνοθεσία, είμαστε σαφείς. μέσω παρένθετης μητέρας βεβαίως» .

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments