Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Δένδιας έκοψε τον βήχα στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ που έθεσε ζήτημα Τσάμηδων

Ο Δένδιας έκοψε τον βήχα στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ που έθεσε ζήτημα Τσάμηδων

Στην Αλβανία βρέθηκε χθές, Δευτέρα 23 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συναντήσεις με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάκα, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα.

 

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε επαφές και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, όπως τον Φρέντη Μπελέρη, Πρόεδρο του Παραρτήματος της Ομόνοιας στη Χειμάρρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ενώ οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια κύλησαν γενικά ομαλά με θετικά αποτελέσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάκα.

Συγκεκριμένα, η Αλβανίδα ΥΠΕΞ μίλησε για το ζήτημα των Τσάμηδων, ζητώντας από την Ελλάδα αλλάξει σχετικές νομοθεσίες. Ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο, γρήγορα -και με τρόπο- «έκοψε τον βήχα» της κ. Τζάκα.

«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων», ανέφερε αρχικά η κ. Τζάκα, για να λάβει την «πληρωμένη» απάντηση του Νίκου Δένδια.

«Πράγματι, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.

«Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα», σχολίασε επίσης ο Νίκος Δένδιας.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: