Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ κορωνοϊός είναι εδώ: Γιατί φούσκωσε το 5ο κύμα την τελευταία εβδομάδα

Ο κορωνοϊός είναι εδώ: Γιατί φούσκωσε το 5ο κύμα την τελευταία εβδομάδα

Η δυναμική της πανδημίας και ο μεγάλος όγκος των κρουσμάτων κρατούν τη χώρα μας σε μια μόνιμη λεπτή ισορροπία, με συνεχόμενες πανδημικές αυξομειώσεις. Την τελευταία εβδομάδα, το πέμπτο κύμα έχει δείξει σημάδια ανοδικής τάσης, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα είναι ήπια και πως δεν θα συμπαρασύρει νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Η αισιοδοξία για την άνοιξη παραμένει, είναι βέβαια συγκρατημένη, και το Πάσχα στο χωριό συνεχίζει να αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο. Οι περισσότερες από 20.000 μολύνσεις, όμως, σε ημερήσια βάση πλέον θυμίζουν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και τα μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα.

«Καμπανάκι»

«Δεν έχουμε σημαντική ύφεση. Είμαστε κατά βάση σταθερά, με μικρές αυξομειώσεις, ειδικά σε κάποιες περιοχές, που οφείλονται στην “Ομικρον”, την “Ομικρον 2”, αλλά και σε επαναμολύνσεις. Είναι πολύς ο κόσμος που νόσησε περίπου τον Νοέμβριο και νοσεί ξανά τώρα», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια θυμίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει αυτό που λέγεται αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή δεν προστατεύει απόλυτα έναντι μόλυνσης με τον ιό, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη τήρησης των μέτρων και στη χρήση της μάσκας.

Ετσι, τονίζει ότι η τελευταία εισήγηση της Επιτροπής δεν αφορούσε στην κατάργηση της χρήσης της μάσκας, αλλά στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας. «Το μήνυμα που περνά είναι εντελώς λάθος. Δεν είπαμε στον κόσμο να μη φορά μάσκα, είπαμε ότι, εάν δεν φορά, δεν θα πάρει πρόστιμο. Είναι κάτι πλήρως διαφορετικό. Ασπρο με μαύρο», σημειώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας τη σημασία συνέχισης της χρήσης της μάσκας, αλλά και πως δεν υπάρχει στον… ορίζοντα η διακοπή της χρήσης της σε κλειστούς χώρους.

Επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή λένε πως αποκλείεται να αρθεί το μέτρο χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ίδια είναι και η κυβερνητική πρόθεση. Οι τηλεδιασκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου κάθε Τρίτη και Παρασκευή δίνουν το στίγμα ως προς αυτό, αφού, όπως αναφέρουν πηγές, σε κάθε σύσκεψη επισημαίνεται πως η «μάσκα δεν θα σταματήσει στην Ελλάδα, ακόμη και εάν όλες οι χώρες την καταργήσουν».

Αλυσίδες μετάδοσης

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 110.000, ένας μεγάλος όγκος δηλαδή, που δίνει συνεχώς αλυσίδες μετάδοσης. Από την περασμένη Τρίτη, η χώρα μας ξεπέρασε και πάλι τα 20.000 κρούσματα την ημέρα, σε μεγάλους βέβαια αριθμούς τεστ, αλλά με τη θετικότητα σε ποσοστά που ξεπερνούν το όριο συναγερμού. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στο εορταστικό τριήμερο, καθώς είναι πολύ νωρίς, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ωστόσο αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην «Ομικρον 2» ή «Stealth», για την οποία παρατηρείται παγκόσμια και πανευρωπαϊκή εξάπλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στέλεχος ΒΑ.2 («Ομικρον 2») αντιπροσωπεύει το 24% των νέων κρουσμάτων «Ομικρον» που ταυτοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν αναμένεται η «Ομικρον 2» να φέρει αυξητική τάση σε νοσηλείες και θανάτους.

Και ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε συζητήσεις για τον… οδικό χάρτη του φθινοπώρου (με αύξηση κλινών, προετοιμασία του ΕΣΥ), ο ιός παραμένει απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μετέθεσαν για την επόμενη εβδομάδα τη συζήτηση για μείωση των self tests στα σχολεία από δύο σε ένα. Παρακολουθούν τα κρούσματα και, εάν δουν περαιτέρω αύξηση που τους προβληματίζει και μπορεί να «χαλάσει» την πτωτική πορεία των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών, θα… παγώσουν περαιτέρω το μέτρο, όπως και άλλες παρεμβάσεις υποψήφιες προς χαλάρωση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: