Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ κορωνοϊός επιμένει και δεν αποκλείονται αλλαγές στα μέτρα. Σκέψεις για αναβολή...

Ο κορωνοϊός επιμένει και δεν αποκλείονται αλλαγές στα μέτρα. Σκέψεις για αναβολή ανοίγματος Γυμνασίων Λυκείων

Σε νέα περίοδο ανοδικής τάσης της επιδημιολογικής πορείας φαίνεται πως μπαίνει η Ελλάδα, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφονται 842 νέα κρούσματα και τα περισσότερα από τα μισά -427- να εντοπίζονται στην Αττική. Ενώ και σύμφωνα με την ανάλυση των λυμμάτων στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα.

Τα στοιχεία των επόμενων ημερών είναι καθοριστικά για την επερχόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας για την Covid-19 επιτροπής την Παρασκευή, αν και όπως όλα δείχνουν δεν θα δοθεί «πράσινο φως» για μεγαλύτερο άνοιγμα πλην αυτό των Γυμνασίων και Λυκείων που έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο και αυτό παραμένει ερωτηματικό. Παράλληλα με την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, αυξάνονται και τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την Αττική και την Κρήτη, ακόμη τρία περιστατικά της μετάλλαξης εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας θέσει τις υγειονομικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.

Στάση αναμονής

Μετά τη χθεσινή «έκπληξη» των νέων περιστατικών κορονοϊού, που αυξήθηκαν κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι διατηρούν στάση αναμονής να δουν τα νούμερα και των επόμενων ημερών, καθώς με μία ημέρα δεν μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. «Δεν είναι τόσο ανησυχητικά για την ώρα τα στοιχεία, είναι όμως σίγουρα προβληματικά», επισημαίνει  ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος αποδίδει τη μικρή προς το παρόν αύξηση στην κινητικότητα που παρατηρείται. «Ο κόσμος είναι έξω, κυκλοφορεί. Αυξήθηκε η κινητικότητα κατά 20%-30% από τις γιορτές και έπειτα και πρόκειται για μια αθροιστική επίδραση εορτών και καταστημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Κατά ορισμένους ειδικούς η Ελλάδα ακολουθεί με καθυστέρηση τριών εβδομάδων την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, που ήδη έχουν δει τα ημερήσια νούμερα να εκτινάσσονται. Τα δεδομένα δεν αποκλείεται να φέρουν ακόμη και αλλαγές στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όσον αφορά στα μέτρα. Οπως αναφέρουν ειδικοί, εάν φανεί στα στοιχεία έως και την Παρασκευή, ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης για τα μέτρα, σημαντική ανοδική τάση, δεν αποκλείεται ακόμη και να αναθεωρήσουν για το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν θεωρείται, όμως, πιθανό για την ώρα. Αυτό που θεωρείται ότι μπορεί να συμβεί είναι η παρέμβαση με τη «σκληρή» μορφή του lockdown σε περισσότερες «κόκκινες» περιοχές, όπου υπενθυμίζεται ότι τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν.

Φόβοι για νέο κύμα

Σε κάθε περίπτωση, οι φόβοι για τρίτο επιδημικό κύμα είναι έντονοι και δεν υπάρχουν αρκετές ελπίδες να συζητηθεί επανεκκίνηση άλλης οικονομικής δραστηριότητας. Από τη στιγμή ειδικά που οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα προκαλούν έντονο προβληματισμό και οδηγούν σε μέτρα που θα ανακόψουν το συγχρωτισμό.

Τα χθεσινά 842 περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο αριθμό τεστ και ειδικότερα σε 36.240 ελέγχους (17.204 μοριακά τεστ και 19.036 rapid). Ο αριθμός των τεστ όμως δεν είναι «ρεκόρ», έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες ημέρες τόσοι έλεγχοι. Αντίθετα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά κάτω από 700 από τις 13 Ιανουαρίου και μετά. Η Αττική βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, καθώς παρουσιάζει έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Μόνο στους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν χθες 113 περιστατικά, ενώ σαφή ανοδική τάση καταγράφει και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, με 76 νέες μολύνσεις χθες και 12,84 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Ροδόπης και Χαλκιδικής, όπως και οι πόλεις της Χαλκίδας και της Πάτρας παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.

Μεγαλύτερη διασπορά

Εν μέσω διαφαινόμενης αυξητικής τάσης των θετικών διαγνώσεων, ακόμη τρία κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.7 εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για περιστατικά που ανέλυσε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί και εκείνο ειδικές αναλύσεις σύμφωνα με πρωτόκολλο που εστάλη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Δεν είναι γνωστό ακόμη σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περιστατικά, ωστόσο θεωρείται δεδομένο κατά τους ειδικούς ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από τα 62 περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούργιας μετάλλαξης και στη χώρα μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδώσει αναλυτική ενημέρωση για τα νέα περιστατικά μεταλλάξεων αύριο Πέμπτη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments