Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Μητσοτάκης δίνει σήμα επιστροφής στην ατζέντα της καθημερινότητας με «βαριά» νομοσχέδια

Ο Μητσοτάκης δίνει σήμα επιστροφής στην ατζέντα της καθημερινότητας με «βαριά» νομοσχέδια

«Πρόβα» για τη ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα εστιάσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα

Μια ημέρα μετά την εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με φόντο τις πυρκαγιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε ένα υπουργικό συμβούλιο με μια εξαιρετικά πλούσια ατζέντα που σημαίνει, παράλληλα, και την επιστροφή του κυβερνητικού focus στα θέματα της καθημερινότητας που επισκιαστήκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει εκ νέου αναφορά στις πυρκαγιές, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και ενημέρωση από μέρους του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, θα εστιάσει όμως περισσότερο στα θέματα της ατζέντας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Παράλληλα, η δομή του υπουργικού ισοδυναμεί και μια «πρόβα» για τη ΔΕΘ, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει τον λόγο του σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, ώστε και η κυβέρνηση να αφήσει πίσω της ένα καλοκαίρι που, ομολογουμένως, δεν άφησε θετικό αποτύπωμα.

Συνδεόμενο με τις πυρκαγιές είναι το θέμα των παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα εισηγηθεί κατόπιν λεπτομερούς προεργασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Πέρα από την αύξηση των προστίμων για τους εμπρηστές, βούληση της κυβέρνησης είναι πλέον να εκτίουν ποινή φυλάκισης και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα, με ποινές από έναν χρόνο και πάνω. Οι εν λόγω παραβάτες μπορεί να περνούν κάποιους μήνες στη φυλακή, ενώ μετά το υπόλοιπο της ποινής θα είναι χρηματικά εξαγοράσιμο ή μπορεί να συνδεθεί και με κοινωφελή εργασία.

Ακόμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να ανεβάσει τον πραγματικό χρόνο έκτισης ποινής, ιδίως για τους ισοβίτες, με το δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης να θεμελιώνεται πλέον στα 20 έτη, ενώ για τους πολυϊσοβίτες ο χρόνος μπορεί να ανέβει και πάνω από τα 25 έτη, στα 27, κάτι που προφανώς «πιάνει» βαρυποινίτες, όπως οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη 17Ν που, υπό άλλες συνθήκες, θα θεμελίωναν σύντομα δικαίωμα για αίτηση υφ’ όρων απόλυσης.

Ένα ακόμα σημαντικό νομοσχέδιο που προωθείται και θα έρθει στη Βουλή προς τον Οκτώβριο είναι αυτό του υπουργείου Υγείας για την πλήρη αναμόρφωση του ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους τήρησαν σιγή ιχθύος για αρκετό διάστημα, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που έδειξαν εν πολλοίς τη «γύμνια» του ΕΚΑΒ, και δρομολογούν μια συνολική μεταρρύθμιση που θα αφορά το προσωπικό, τα οχήματα, αλλά και τον επιχειρησιακό συντονισμό της υπηρεσίας.

Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ενημερώσει για το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης ενός εργαζομένου σε πλέον του ενός εργοδότες και έχει ήδη προκαλέσει πλείστες όσες αντιδράσεις. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας μένει ακόμα να διευκρινίσει αν οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μεταφράζονται σε έκπτωση στις εισφορές ή θα προσμετράται σε συντάξιμο χρόνο.

Κρίσιμη είναι και η ενότητα που αφορά την προμήθεια νέων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην οποία θα κάνουν αναφορά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και η αρμόδια υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Ήδη σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του διαγωνισμού για σημαντική ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων, ενώ μετά την πρόσφατη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα πρέπει να αναμένονται στη χώρα μας στις αρχές του 2024. Ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η προμήθεια συνολικά 1.300 νέων αστικών λεωφορείων, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι «πράσινα».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τέλος, θα είναι και η ενημέρωση που θα κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου για τις νέες ταυτότητες που έχουν προκαλέσει αναταράξεις, με τον υπουργό χθες να ξεκαθαρίζει ότι όσοι στήνονται στις ουρές κάνουν…μια τρύπα στο νερό, αφού ως τα μέσα του 2026 οι ταυτότητες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ανανεωθεί. Οι νέες ταυτότητες θα κάνουν πρεμιέρα μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, κατ’ εφαρμογήν και των ευρωπαϊκών οδηγιών.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments