Μπροστά στον κίνδυνο απομόνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να συνταχθεί με κάτι που αναφανδόν κατηγορούσε…υπάρχει δρόμος όμως, ακόμα.

Το δικαίωμα ψήφου των ομογενών ήρθε στην δημόσια συζήτηση μετά από τις πρώτες σημαντικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια.

Αφορμή στάθηκε ηκίνηση του πρωθυπουργού να συναντήσει ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς και να ακούσει τις θέσεις τους αλλά και τις κόκκινες γραμμές τους επί του θέματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δεν έδειξε διάθεση συναίνεσης και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως κινδυνεύει η ομογένεια να εμπλακεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια και να διχαστεί. Η πορεία των πραγμάτων όμως ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη μία κυβίστηση…

Συνέχεια στο έργο δόθηκε με την συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών. Εκεί φάνηκε πως όλα τα κόμματα συμφωνούν στην βάση πως οι Έλληνες του εξωτερικού έχει έρθει η ώρα να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους. Η κυβέρνηση έριξε νερό στο κρασί της και είπε πως θα δεχθεί τις όποιες προτάσεις τεθούν επί τη βάση όμως πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με όλων των υπολοίπων.

Και τι δεν ακούστηκε επισήμως και ανεπισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτήν την συνάντηση. Ορισμένοι είπαν μάλιστα πως έγινε εν κρυπτώ επειδή δεν υπήρχαν σε αυτήν καθ όλη την διάρκεια κάμερες. Στην συνέχεια άφησαν να εννοηθεί πως δεν πρέπει να χαίρεται η κυβέρνηση γιατί το ΚΚΕ δεν συμφωνεί όπως θέλει η… κυβερνητική προπαγάνδα να λέει. Τελικά όλα άλλαξαν την Παρασκευή. Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε επιστολή ΄τεσσάρων θέσεων σε όλα τα κόμματα πάνω στην οποία θα συζητήσουν ξανά την Δευτέρα.

Οι μέρες είχαν περάσει και στον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησαν πως είναι απομονωμένοι. Συνειδητοποίησαν πως είναι πολύ κοντά στο να βρεθούν να είναι το μόνο κόμμα στην Βουλή που θα ψηφίσει ενάντια στην διευκόλυνση του να ψηφίσουν οι διαμένοντες στο εξωτερικό Έλληνες. Και έτσι ήρθε η κωλοτούμπα. Στην ΠΓ συζητήθηκαν πως εν τέλει θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, φάνηκε να υποχωρούν στην ισοτιμία της ψήφου και ως γνώστες του να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα, ξεκίνησαν την επωδό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που έφερε ένα σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Κλασική περίπτωση διόρθωσης της εικόνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε αν εμπλέξει την ομογένεια στην εκλογική διαδικασία μόνο και μόνο για εθιμοτυπικούς λόγους. Φοβάται -για κάποιον ανεξήγητο λόγο το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού- και αυτό φάνηκε από τα όσα είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ξεκάθαρα έδειξε τις σκέψεις της Κουμουνδούρου λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσουν οι ομογενείς μόνο κα μόνο για να μην ξανακυβερνήσει η προοδευτική παράταξη…

Όπως με αυτήν την δήλωση φάνηκε η μικροπολιτική οπτική του ζητήματος, έτσι αποδείχθηκε και με την κωλοτούμπα που έγινε στην ΠΓ την Παρασκευή. Μπροστά στον κίνδυνο απομόνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να συνταχθεί με κάτι που αναφανδόν κατηγορούσε!

Δεν ήθελε ισότιμη ψήφο του εξωτερικού και ούτε θέλει. Απλώς τι μικροκομματικό συμφέρον είναι πάνω από το δημοκρατικό δικαίωμα όσων δικαιούνται να ψηφίσουν!