Σάλος έχει προκληθεί σε κυβέρνηση και κόμματα μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο ακούγεται ξεκάθαρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να μιλάει σε κομματική εκδήλωση και να απειλεί με εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο, όσων αντιτίθενται στα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναλάβει ξανά την εξουσία.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν τις δηλώσεις Τζανακόπουλου λέγοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς και ότι εκκινούν από σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει τι εννοεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τις εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο.

Η επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ εξεδόθη με καθυστέρηση πολλών ωρών, αφού πιθανόν τα περί «εκκαθαρίσεων» να αιφνιδίασαν και την ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δείχνει να έχει γραφεί διά χειρός Τζανακόπουλου, αφού βρίθει φανατικών χαρακτηρισμών και απειλητικών μηνυμάτων. Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επιπλήττει τον γραμματέα του κόμματος για τη σταλινικής εμπνεύσεως πρόταση «εκκαθαρίσεων», αλλά τον δικαιολογεί και επιτίθεται στον αγαπημένο του στόχο: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία κατηγορεί για διαστρέβλωση, προπαγάνδα και «μονταζιέρα». Η ανακοίνωση προδίδει απώλεια ψυχραιμίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ΜΜΕ δεν επινόησαν τα περί «εκκαθαρίσεων», αλλά, ως οφείλουν, εκ του ρόλου τους, αναμετέδωσαν και σχολίασαν τα ανατριχιαστικής και ολοκληρωτικής αντίληψης λεγόμενα του κ. Τζανακόπουλου για τη δημόσια διοίκηση.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «εκκαθαρίσεων»-Η επίθεση στα ΜΜΕ:

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ, μπροστά στην κοινωνική τραγωδία που έχει φέρει τη χώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει φθηνούς αντιπερισπασμούς, σε συνεργασία πάντα με μπουκωμένους από τη λίστα Πέτσα «δημοσιογράφους».

Τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ αντιπερισπασμού μέσω της γνωστής μονταζιέρας είναι η δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να κάνει απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και παρουσιάστηκε ως αποκλειστικό ηχητικό του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημόσια τοποθέτηση σε ανοιχτή εκδήλωση παρουσία και των δημάρχων της Ανατολικής Αθήνας.

Τα λαγωνικά της Πειραιώς, των Παραπολιτικών, του ΑΠΕ, του Πρώτου Θέματος και του iefimerida αδυνατούν να κατανοήσουν ή κάνουν πως δεν κατανοούν ότι είναι άλλο πράγμα η εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και στρατηγικών οχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια διοίκηση και άλλο πράγμα οι απολύσεις δημοσίων υπάλληλων. Λογικό, καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει πως αυτή ήταν η κυβέρνηση που, όχι μόνο προχώρησε σε απολύσεις, αλλά υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την πολιτική “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις” . Μία πολιτική που διέλυσε το κοινωνικό κράτος.

Αυτό που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητες σε υγεία και παιδεία. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη μακριά από τις λογικές κομματικού κράτους που τροφοδοτεί μηχανισμούς παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας και εστίες διαφθοράς τους οποίους συντηρεί και τροφοδοτεί και στους οποίους στηρίζεται η ΝΔ για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Όπως φαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια κωμική διόρθωση των λεγομένων Τζανακόπουλου και εξηγεί πως ο Γραμματέας με τον όρο «εκκαθαρίσεις» εννοούσε «εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και στρατηγικών οχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια διοίκηση».

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος, όπως ακούγεται καθαρά να λέει, δεν εννοούσε καθόλου αυτό: δήλωσε σαφώς ότι θα εκκαθαριστούν από το Δημόσιο όσοι παρεμποδίζουν τα πολιτικά σχέδια και επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για «αυτονομημένες εστίες εξουσίας» στη Δημόσια διοίκηση, οι οποίες πρέπει να εκκαθαριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές τις σταλινικού τύπου απειλές τις εκτόξευσε ο ίδιος ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σε κομματική εκδήλωση και κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν τις έβαλε στο στόμα του. Πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Τζανακόπουλος, με την σημερινή ανακοίνωση, εννοούν ότι αν επανέλθουν στην εξουσία θα εκκαθαρίσουν και τις αυτονομημένες εστίες των ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα σχέδιά τους. Αλλά τέτοιου είδους απειλές στη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου δεν ευσταθούν και δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν.