Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει αυτά που κατήγγειλε ως ψέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει αυτά που κατήγγειλε ως ψέματα

Σε κοινοβουλευτική κωλοτούμπα προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποχρεώνεται να υπερψηφίσει τις οικονομικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις οποίες η Κουμουνδούρου χαρακτήριζε προεκλογικά ως… ψέματα και υποσχέσεις.

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, τάχθηκε θετικά επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τις αυξήσεις στο Δημόσιο και τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό βάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ν.Δ. πριν από τις κάλπες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να… μετριάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως στηρίζει «οποιαδήποτε αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών, παρά τον κουτσό, πονηρό και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο σπεύδετε να νομοθετήσετε».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς ανέφερε: «Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει έναν διπλό επικοινωνιακό στόχο: από τη μια να φανεί πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες και στις τελευταίας στιγμής προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε και από την άλλη να αποδείξει ότι δεν στέκεται παθητικά απέναντι στην ξέφρενη αναμφίβολα πληθωριστική κρίση, αλλά ότι, αντίθετα, σπεύδει να ενισχύσει τα εισοδήματα των μισθωτών του Δημοσίου και των συνταξιούχων».

Ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ακόμη ότι «οι παρεμβάσεις αυτές όμως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της διάβρωσης των εισοδημάτων από την πληθωριστική κρίση και των εν λόγω κοινωνικών κατηγοριών.

Ακόμα περισσότερο, ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, εξυπηρετούν και άλλου τύπου μετασχηματισμούς της δημόσιας απασχόλησης στο εσωτερικό του Δημοσίου και συγκεκριμένα κατατείνουν στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στο εσωτερικό, στην καρδιά του δημόσιου τομέα».

Ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». «Στο παρελθόν η χώρα είχε πέσει θύμα λαϊκιστών, που άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν. Τώρα έχουμε αλλαγή παραδείγματος, καθώς τόσο το 2019 όσο και το 2023 επιμείναμε στη γραμμή “λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα”.

Γι’ αυτόν το λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση αυτό το νομοσχέδιο, με την κατάθεση του οποίου ελπίζω να έκλεισαν τα στόματα των “άπιστων Θωμάδων”, που έλεγαν ότι το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ζήσαμε ένα σκηνικό παραδοξότητας, καθώς εκείνοι που υπόσχονταν δέκα έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν τα δύο που λέγαμε εμείς. Εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε και τα κάνουμε αμέσως».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται πράξη το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δισ. επί συνόλου 9,1 δισ. και πρόσθεσε: «Δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικός “Αι-Βασίλης”. Δεν ανήκουμε στη σχολή του “Δώσ’ τα όλα”. Θα δίνουμε αυτά που έχουμε, όχι αυτά που δεν έχουμε, γιατί τα χρήματα δεν τα φέρνουμε από το σπίτι. Είναι χρήματα των φορολογουμένων και θα τα δίνουμε στο βαθμό που υπάρχουν».

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Στήριξη στα νοικοκυριά

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σε τρεις άξονες, επισημαίνοντας: Πρώτον, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. «Μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αρχή του χρόνου, οι αυξήσεις είναι αθροιστικά 10,5%, άρα πάνω από αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεσοσταθμικά κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει καθαρή αύξηση 1.476 ευρώ το χρόνο». Δεύτερον, τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολογήτου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις «οι οποίες στηρίζουν στο μέτρο του δυνατού την ελληνική οικογένεια και αντιμετωπίζουν στο βαθμό που είναι εφικτό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που είναι ευρύτερο και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα σήμερα».

Τρίτον, τις παρεμβάσεις για τους νέους που δεν περιλαμβάνουν μόνο το Youth Pass. «Θεωρώ σημαντικότερο το πρόγραμμα “Σπίτι μου”», υπογράμμισε ο υπουργός. «Το πρόγραμμα αυτό αμφισβητήθηκε, ακούστηκε ότι δεν υπάρχουν σπίτια, ότι δεν θα δοθούν δάνεια, ότι είναι εξαγγελίες χωρίς ουσία. Σήμερα βγήκε ανακοίνωση από τη ΔΥΠΑ, σύμφωνα με την οποία έχουμε ήδη 21.132 προεγκρίσεις και έχουν ήδη εγκριθεί 4.644 δάνεια, ενώ το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει σε πρώτη φάση 5.000 αιτήσεις. Συνεπώς, έχουμε ήδη φθάσει στο άνω όριο του προγράμματος. Αρα, όσοι λένε ότι το πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, συγκρούονται με την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα πάει καλά, αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας, προχώρησε πολύ γρήγορα, και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του, ώστε να εγκριθούν άλλα 5.000 δάνεια», είπε ο υπουργός και επεσήμανε: «Εχουμε μπει σε μια εποχή κανονικότητας. Γι’ αυτήν εργαζόμαστε και αυτήν προετοιμάζουμε. Υπάρχει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αντίστοιχη ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments