Επί χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υψωμένη τη σημαία κατά της διαπλοκής και των καταραμένων επιχειρηματιών, που «έπιναν το αίμα της εργατιάς» και πολλά τέτοια επαναστατικά. Πριν ακόμη βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, διά γυμνού οφθαλμού γινόταν αντιληπτό ότι ο ακτιβιστής αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει άποψη σε σχέση με το πώς έβλεπε την επιχειρηματική ελίτ. Αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, όταν πήρε το πηδάλιο του κυβερνητικού σκάφους και ουσιαστικά μετατράπηκε στον πιο «βολικό» πρωθυπουργό.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, πιο συχνά επισκέπτονταν το Μαξίμου οι επιχειρηματίες από ό,τι οι υπουργοί. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν έκρυβε τη στενή σχέση που είχε με πολλούς εξ αυτών. Απεναντίας, σε πολλές περιπτώσεις τη διαφήμιζε, βλέποντας ότι με τον τρόπο αυτόν κέρδιζε ακόμα περισσότερο χρόνο στην καρέκλα του πρωθυπουργικού γραφείου. Το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να έγιναν οι περισσότερες δουλειές, και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο, κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Τα τηλεφωνήματα «έπεφταν βροχή» όταν το Μαξίμου ήθελε να βοηθήσει, προκειμένου να τελειώσει η δουλειά. Οσα εκτυλίχθηκαν από το 2015 μέχρι και το περα-σμένο καλοκαίρι έχουν πλέον καταγραφεί στην Ιστορία.

Από δω και πέρα, ο κ. Τσίπρας αναμετράται καθημερινά με μια νέα πραγματικότη τα. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με επιχειρηματίες, ευελπιστώντας ότι και κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης θα του φανούν χρήσιμοι. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον έχει αφήσει στο 2012 τους ανέξοδους ακτιβισμούς και τον καταγγελτικό λόγο, που θύμιζε βαθύ ΚΚΕ. Πλέον είναι ένας συστημικός αρχηγός, που συνδιαλέγεται με τη βαθιά διαπλοκή, δίνοντας ξανά υποσχέσεις για το μέλλον. Και οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, δεν έχουν κανέναν λόγο να μη συνεργάζονται μαζί του, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μόνο σίγουρο στη δική μας, ώριμη Δημοκρατία έχει να κάνει με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να ξεπληρώνουν διάφορες εκκρεμότητες που έχουν μείνει εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι πλέον ένας βαθιά συστημικός πολιτικός, έχοντας δυνατές σχέσεις με τους περισσότερους επιχειρηματίες, που είτε έκαναν είτε φιλοδοξούν να κάνουν δουλειές με το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι η εποχή των επαναστάσεων ανήκει οριστικά στο παρελθόν, όπως και της επιχειρηματολογίας που ανέπτυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλεκόμενων κομμάτων κ.ο.κ. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, η αποκάλυψη του πραγματικού του προσώπου δεν άργησε να έρθει σε αυτό το πεδίο.