Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑλέξης Τσίπρας : Συνέντευξη στο MEGA σε... γραμμή Σπίρτζη

Αλέξης Τσίπρας : Συνέντευξη στο MEGA σε… γραμμή Σπίρτζη

Την ευθύνη που, όπως είπε, του αναλογεί για το δυστύχημα των Τεμπών ανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο στο ΜEGA, ενώ καθ’ όλη τη συζήτηση δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη της κυβέρνησής του!

«Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές ανέλαβα την ευθύνη και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σε καταστροφές μεγάλες έχω αναλάβει την ευθύνη», είπε, αλλά κάλυψε απολύτως τον πρώην υπουργό του, Νίκο Τόσκα, ο οποίος στην τραγωδία στο Μάτι είχε πει ότι δεν είχε διαπιστώσει λάθη διαχείρισης, στη συνέχεια παραιτήθηκε και τελικά συμπεριλήφθηκε κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Οταν του επισημάνθηκε ότι στο Μάτι ο ίδιος μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες και όχι για ευθύνες της κυβέρνησής του, αλλά τώρα δεν αναγνωρίζει τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Στο Μάτι είχαμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο, ενώ στα Τέμπη υπήρχαν αποκλειστικά ανθρωπογενή αίτια», ξεχνώντας προφανώς ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει λάθη στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στη γραμμή του Χρήστου Σπίρτζη, δηλαδή ότι η κυβέρνησή του τα έκανε όλα καλά στον ΟΣΕ και τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

«Εχουμε ένα σιδηρόδρομο που έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», ανέφερε, ενώ για την περίφημη σύμβαση 717 είπε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ξεκίνησε, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση και τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 72%».

«Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;», είπε ο κ. Τσίπρας για την παρούσα κυβέρνηση, ενώ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ απάντησε ότι ήταν «αναγκαστική», λόγω της πίεσης των Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα κρατικοποιήσει τον ΟΣΕ, αν επανέλθει στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τους Ιταλούς.

Για τον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ήταν άπειρος» και χαρακτήρισε «παράνομη» τη μετάταξή του, λόγω ηλικίας, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί από τη θέση του, επειδή ο γιος του είναι μετακλητός υπάλληλος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. «Για όποιον χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα κάνουμε Εξεταστική», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το σύστημα GSM-R, λέγοντας ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν το σύστημα ήταν σε λειτουργία. Και υποστήριξε ότι το GSM-R είχε ολοκληρωθεί το 2018, είχε δοκιμαστεί, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία ποτέ.

«Δεν φεύγω, αν χάσω»

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του κ. Τσίπρα ότι για το αν θα φύγει ή όχι από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, θα αποφασίσει το κόμμα του, θυμίζοντας ότι δεν εκλέχθηκε πρόεδρος από ένα κλειστό Συνέδριο, αλλά από τη βάση.

Κάλεσε, πάντως, τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την ημέρα των εκλογών, επανέλαβε ότι ο Πολάκης δεν πρόκειται να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ακόμα αναμένεται η απόφαση των κομματικών οργάνων.

Για τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη, είπε ότι «δείχνουν πως υπάρχει μια μεγάλη πτώση της Ν.Δ.» και ότι «είναι εφικτός ο στόχος να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής», επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», δηλαδή κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: