Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Άθλιος, κομφορμιστής, καιροσκόπος και αλεπάλληλα ψεύτης…κοινός χαρακτηρισμός για ΓΑΠ και Αλέξη. Κοινή πορεία κοινός πολιτικός βηματισμός. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώνει τους δυο εθνικούς ολετήρες…

Ας τα πάρουμε από την αρχή,  υποψηφιότητα, που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές -και όχι μόνο- αναταράξεις, ενδέχεται να έχουμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σκέφτεται να κάνει έναν… θεατρινίστικο ελιγμό, προτείνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου! Τον άνθρωπο που κατηγορούσε και μας οδήγησε  στα Μνηνόνια…!!!

Στην προσπάθειά του να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και δη, το ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Μια υποψηφιότητα, φυσικά, η οποία είναι δεδομένο οτι θα φέρει πολιτικές αναταράξεις -ενδεχομένως ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτό, τουλάχιστον, γίνεται υπό το πρίσμα της διακηρυγμένης πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.

Όποιο ρόλο και αν έχει η πρόταση, μάλλον θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα φαινόμενα εσωστρέφειας και συζητήσεων στο Κίνημα Αλλαγής. Την ώρα, δε, που ο  ΓΑΠ έχει μια μετέωρη σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη: Αφενός δεν παρέστη στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου έχουμε την περίπτωση της στενής του συνεργάτριας Ρεγγίνας Βάρτζελη, που μετέχει στην επιτροπή για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσω, ό,τι μόλις την περασμένη άνοιξη, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα «συμπαθή και χαρισματικό»…

Ακόμη, αρκετοί από τους κατά καιρούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όχι απλά «φλέρταραν» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφτασαν να γίνουν ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Κοτζιάς ή και βουλευτές όπως η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

Σημεία σύγκλισης μεταξύ του  Τσίπρα και του Παπανδρέου διαφαίνονται και στις θέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ φαίνεται ότι ενθάρρυνε την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας είναι πρόεδρος.

Και μια ακόμα υπενθύμιση, παρότι εξελέγη βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, ο Γιωργάκης  Παπανδρέου δεν έχει αναστείλει τη δράση του κόμματός του, του ΚΙΔΗΣΟ.