Όλοι οι σχεδιασμοί Τσίπρα καταρρέουν. Μάχη με το χρόνο δίνει το Μαξίμου για να μειώσει τη διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ο προεκλογικός πυρετός και η αγωνία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με ολίγη κεντροαριστερά 

Ο Απρίλιος θα λύσει το γρίφο της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να μειώσει τη διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε αναζήτηση της κατάλληλης χρονικής περιόδου για την προκήρυξη εκλογών, ακολουθώντας την τακτική της αναμονής και της μελέτης των δημοσκοπήσεων του Απριλίου για να αποφασιστεί αν οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.

Το σενάριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 19 Μαΐου πυροδότησε μια υποσημείωση στη δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 82 της έκθεσης και στην υποσημείωση με αριθμό 35 «οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 19 και τις 26 Μαΐου (με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019». Σε επικοινωνία που ειχε το protothema.gr με την Κομισιόν, η εν λόγω αναφορά αποδίδεται σε λάθος, ενώ πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες παραμένουν η 26η Μαΐου και η 2η Ιουνίου.

Η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στον νόμο Κλεισθένη, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενώ τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά το σπάσιμο πέντε δήμων. Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της διαδικασίας για την απόδοση ιθαγένειας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσόστωση για συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια αυξάνεται στο 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας  έστειλε μήνυμα, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να δυναμώσουν και να ομογενοποιηθούν οι φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και πως στο κόμμα δεν πρέπει να «λοξοκοιτούν» προς τον Μάιο, αλλά να ακολουθούν το αφήγημα της εξάντλησης της τετραετίας. Φαίνεται πως είναι νωρίς για να ληφθεί τώρα η απόφαση για τις εθνικές εκλογές, με πολλά στελέχη να εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο. Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών για εξάντληση 4ετίας επικεντρώνονται στην οικονομία, δηλαδή μετά το καλοκαίρι το κλίμα, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού θα είναι καλύτερο, Ελλάδα θα έχει πάρει ακόμα δύο δόσεις για τη μείωση του χρέους, ενώ τα θετικά μέτρα θα αφήνουν το αποτύπωμα στα νοικοκυριά.

Ο προεκλογικός πυρετός και η αγωνία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με ολίγη κεντροαριστερά

Μέσα σε 40 σχεδόν ημέρες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πλάνο να ρίξουν στο πολιτικό τραπέζι τα καλύτερα χαρτιά τους με κύριο στόχο να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δυνάμεις του στην κοινωνία, με τις δημοσκοπήσεις να προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να πυκνώσουν εφαρμόζοντας την επιχείρηση “Μακεδονία”, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η βασική στόχευση, πάντως, είναι η “τσέπη του πολίτη” και η επικοινωνιακή “γέφυρα” με τους ψηφοφόρους του κέντρου, υπό το μανδύα της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15 Μαρτίου.

Ο Μάρτιος αποτελεί μήνα ορόσημο για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, καθότι έχουν δρομολογηθεί γεγονότα, τα οποία -εφόσον δεν ανακόψουν οι Θεσμοί βάζοντας φρένο στον προεκλογικό σχεδιασμό- θα είναι καθοριστικά για τη δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ: παροχές, επιδότηση ενοικίου, ρυθμίσεις χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, έκδοση 10ετους ομολόγου, προκηρύξεις θέσεων στο Δημόσιο και άλλα από το τομέα της οικονομίας. Η κυβέρνηση προγραμματίζει έξοδο στις αγορές με έκδοση 10ετους ομολόγου, γεγονός που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση, ενώ στις 11 Μαρτίου, στο Eurogroup, προσδοκάται να κλείσει θετικά η αξιολόγηση των δανειστών  και να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο – αγκάθι για το νόμο Κατσέλη, ενώ εντός του ίδιου μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν προσληψεις στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο διορισμός 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα είναι να ψηφιστούν οι 120 δόσεις για χρέη σε Ταμεία, αλλά και εφορία, το οποίο θα αποτελέσει το λάβαρο των εκλογών σε συνδυασμό με το δίλημμα “ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και μνημόνιο”, ο οποίος προκειμένου να πετύχει μία διαχειρίσιμη ήττα θα συνεχίσει το σχέδιο άλωσης του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ταυτόχρονα αναμένονται δικαστικές εξελίξεις από την Υγεία.