Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι Γιορτές βγάζουν κάλπες...Οι σκέψεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών

Οι Γιορτές βγάζουν κάλπες…Οι σκέψεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων  ήταν πάντα μια περίοδος σκέψης και εσωτερικής πολιτικής αναζήτησης για τον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα αν συνέπιπτε με την ανάγκη λήψης σοβαρών αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιβόητη περισυλλογή του… βουνού (και συγκεκριμένα του Μετσόβου) τις τελευταίες ημέρες του 2019, με φόντο την επιλογή του καταλληλότερου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να κατέληξε οριστικά και αμετάκλητα στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα βρίσκουν τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του προ της ανάγκης λύσης ακόμα ενός πολιτικού «γόρδιου δεσμού». Ο λόγος για την ακριβή ημερομηνία της πρώτης από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν εντός της χρονιάς που έρχεται. Ανεξαρτήτως του… υψομέτρου και του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο θα ξετυλιχθούν οι σχετικές σκέψεις και αναλύσεις (καθώς το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει κλειδώσει ακόμα, με τα Χανιά να έχουν μπει δυναμικά στο κάδρο των επόμενων ημερών), είναι βέβαιο ότι το συμπέρασμά τους θα έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με ό,τι συνέβη με την περίπτωση της Προέδρου. 

Είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να στήσει τις κάλπες των εθνικών εκλογών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας και, αφετέρου, είναι ξεκάθαρο ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα των επόμενων μηνών, αλλά και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, που, όπως και να ’χει, θα βαρύνουν σημαντικά στη ζυγαριά της τελικής χρονικής επιλογής.

 

Τρεις δρόμοι

Πέραν των εξελίξεων εντός και εκτός συνόρων, πάντως, και στο κομμάτι της έντασης με την Τουρκία είναι σαφές ότι η ηγεσία της κυβέρνησης έχει μπροστά της τρεις δρόμους. Αρχικά, οι εισηγήσεις επιφανών στελεχών του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού για στήσιμο καλπών τον Φεβρουάριο εξακολουθούν να υφίστανται, έστω κι αν με το πέρασμα του χρόνου αποδυναμώνονται εκ των πραγμάτων. Το βασικό επιχείρημα των εν λόγω κύκλων, όπως έχουν γράψει πρόσφατα τα «Π», δεν είναι άλλο από τη δημοσκοπική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στην παρούσα συγκυρία, η οποία εξασφαλίζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία σε συνθήκες απόλυτης υπεροχής. Παράλληλα, εντάσσουν στην εξίσωση και την παράμετρο της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με την παλιά απογραφή (οι κατάλογοι με τα στοιχεία του 2021 θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Μαρτίου), με την οποία αποφεύγονται τα «αχαρτογράφητα νερά» της νέας, αλλά και οι όποιες ανισορροπίες μπορεί να επέλθουν στις -λίγες- εκλογικές περιφέρειες που επηρεάζονται άμεσα.

Από εκεί και πέρα, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, που εσχάτως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, εκτός του πλεονεκτήματος του καιρού, συνιστά και την ιδανικότερη προοπτική προκειμένου το προεκλογικό σκηνικό να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση είτε την έναρξη της τουριστικής περιόδου είτε τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού δίνεται η δυνατότητα να έχουν πραγματοποιηθεί και οι δύο αναμετρήσεις πριν από τον Ιούνιο.

Τέλος, το σενάριο της πρώτης κάλπης τον Μάιο (και δη το δεύτερο 15ήμερο) και της διενέργειας των επαναληπτικών εκλογών την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, αμέσως μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι εκείνο που συμβαδίζει περισσότερο από όλες τις εναλλακτικές με τη συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη στη διαφύλαξη ενός απολύτως θεσμικού προφίλ. Εξάλλου, έτσι ουσιαστικά θα επιβεβαιωθεί στον μέγιστο βαθμό η πάγια εξαγγελία του περί ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του και θα υπογραμμιστεί η διαφοροποίησή του από την τακτική που ακολουθείτο σχεδόν σε όλη τη Μεταπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει πλήρως αντιληπτές οι θετικές συνέπειες από την αύξηση των συντάξεων και ταυτόχρονα θα έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι διαβουλεύσεις και οι ανακοινώσεις για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που, σε συνδυασμό με τα νέα ρεκόρ που αναμένονται στο μέτωπο της τουριστικής κίνησης, θα φέρει τις κάλπες εν μέσω κοινωνικής ευφορίας και αισιοδοξίας. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο σε ό,τι αφορά το σκεπτικό των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για την πιθανή επιλογή του Μαΐου έχει να κάνει με τον υπολογισμό ότι ειδικά στη δεύτερη, θερινή κάλπη θα ψηφίσουν ακόμα λιγότεροι νέοι, στους οποίους παραδοσιακά η Ν.Δ. δεν καταγράφει και τις καλύτερες επιδόσεις, είτε γιατί ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών θα εργάζονται ήδη στις τουριστικές περιοχές είτε γιατί κάποιοι άλλοι θα ξεκινούν τις διακοπές τους.

Δύο άξονες

Εκτός, όμως, από το ζητούμενο του χρόνου των εκλογών, οι φετινές χριστουγεννιάτικες σκέψεις του πρωθυπουργού θα κινηθούν και γύρω από δύο επιπλέον άξονες. Ο ένας αφορά την αρχική διεργασία για τη συγκρότηση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας, για το οποίο μόνος σίγουρος αυτή την ώρα προβάλλει ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει δρομολογήσει το σύνολο των δράσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο άλλος «αγγίζει» το πρόσωπο που θα καταστεί η προεκλογική βιτρίνα της κυβέρνησης και θα δώσει το δικό του στίγμα στο πεδίο της επικοινωνίας. Ηδη, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», διευρυμένες αρμοδιότητες ενόψει εκλογών θα έχει δίπλα στον γραμματέα της Ν.Δ.Π. Μαρινάκη, ο Ν. Χαρδαλιάς και πλέον αναζητείται ο τρίτος πόλος.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: