Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι μπαμπεσιές του Ράμα φέρνουν ελληνικό βέτο στην Αλβανία μέχρι την απελευθέρωση...

Οι μπαμπεσιές του Ράμα φέρνουν ελληνικό βέτο στην Αλβανία μέχρι την απελευθέρωση Μπελέρη

Σαφές μήνυμα από την κυβέρνηση ότι η Αθήνα θα επιμείνει στη στάση της για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την Ε.Ε. – Δήλωση Μπελέρη στο Πρώτο Θέμα από τη φυλακή

Σε επιστροφή στο γνώριμο παρελθόν των εντάσεων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις οδηγεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος μάλιστα επιχειρεί να εμφανιστεί ως τιμητής των «ευρωπαϊκών αρχών» προκειμένου να ξεπεράσει το ελληνικό βέτο για την υπόθεση Μπελέρη.

Ενθαρρυμένος από τη στήριξη που προσφέρουν στην Αλβανία μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική αντίληψή τους για τη διεύρυνση της Ε.Ε. ώστε να κουκουλωθούν οι «μαύρες τρύπες» των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ράμα επιλέγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με την Ελλάδα. Ελπίζοντας ότι οι πιέσεις που ασκούνται θα κάμψουν την αντίδραση της Ελλάδας και ότι η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη και συνεπώς της εκκρεμότητας για τον Δήμο Χειμάρρας θα δημιουργήσουν κόπωση και στους Ευρωπαίους και στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έστειλαν με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι η ελληνική στάση θα παραμείνει σταθερή και δεν θα υπάρξει κανένα πλέον βήμα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όσο δεν αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών στη Χειμάρρα, δεν δίνεται άδεια να ορκιστεί ο Μπελέρης ως νέος δήμαρχος – και εφόσον βεβαίως δεν διασφαλίζεται δίκαιη δίκη.

Ειδική πλειοψηφία

Η δήλωση του καγκελάριου Σολτς, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην Αλβανία, προκάλεσε σύγχυση λόγω της αναφοράς του σε απόφαση με ειδική πλειοψηφία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην Ε.Ε., όπου ο κανόνας για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη διεύρυνση είναι η ομοφωνία. Απλώς ο καγκελάριος προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για να στηρίξει τη θέση του για ανάγκη αλλαγής των συνθηκών ώστε να καταργηθεί το βέτο, μία συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

mitsotakis_1_arthro

Μάλιστα, τίθεται σχεδόν ως προϋπόθεση για τη διεύρυνση ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και αποτελεσματική η Ε.Ε., αλλά συναντά ισχυρότατες αντιδράσεις από μεσαίες και μικρές χώρες – ήδη οι Βαλτικές Χώρες και η Πολωνία έχουν καταστήσει το δικαίωμα του βέτο κόκκινη γραμμή.

Για τον κ. Ράμα και όσους τον υποστηρίζουν δεν υπάρχει εναλλακτική ούτε τρόπος παράκαμψης του ελληνικού βέτο και γι’ αυτό επιστρατεύονται επιχειρήματα ότι έτσι τίθεται σε κίνδυνο η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια διαδικασία που όλοι γνωρίζουν ότι, ακόμη κι αν αρχίσει ομαλά, θα διαρκέσει χρόνια λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στο Κράτος Δικαίου, με τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα σε υποψήφιες χώρες, αλλά κυρίως γιατί η ίδια η Ε.Ε., που ήδη είναι «πλαδαρή» με τα 27 μέλη, δεν θα είναι στο ορατό μέλλον έτοιμη να δεχθεί τα νέα κράτη-μέλη. Απλώς ο στόχος δεν είναι άλλος από το να κρατούν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή τροχιά, ώστε αυτό να αποτελεί κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό τους και να μένουν μακριά από τη ρωσική ή κινεζική επιρροή.

Ο κ. Ράμα δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση με τη χώρα μας – και το κάνει όχι μόνο σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης ώστε να συντηρεί και έναν εθνικιστικό λόγο που θα αποδίδει τις αποτυχίες της Αλβανίας στη στάση της Ελλάδας, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας να είναι κάποιος τον οποίο δεν ελέγχει και θα μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στο σχέδιο της υποτιθέμενης τουριστικής αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης της Χειμάρρας.

Οικονομικά συμφέροντα

Αυτό το σχέδιο έχει παραδοθεί σε αμφιλεγόμενα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με υπουργούς αλλά και επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ είναι πολλές οι καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προερχόμενου από εγκληματικές δραστηριότητες. Εκεί, καθώς ακόμη υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό, οι ελληνικές περιουσίες δεν προστατεύονται αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταπατήσεις.

Αυτό που επιδιώκει ο Ράμα είναι να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα ο απερχόμενος και ηττημένος των εκλογών δήμαρχος Γκιόργκι Γκόρο και το δικαστήριο να επιχειρήσει, αν και η σκευωρία έχει καταρρεύσει, να καταδικάσει τον Φ. Μπελέρη, ώστε ακόμη κι αν προσφύγει στο Εφετείο να επιβληθεί τέτοια ποινή που θα οδηγεί στην έκπτωσή του από το αξίωμα.

rama_slovenia

Η αλβανική πλευρά δεν δίνει την άδεια να ορκιστεί ενόσω παραμένει στις φυλακές ουσιαστικά για να μην αναγνωριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, όπου ο κ. Ράμα θα λάβει τα… μέτρα του ώστε να κερδίσει ο δικός του υποψήφιος. Ομως η προκήρυξη νέων εκλογών πριν κηρυχθεί έκπτωτος ο Φ. Μπελέρης θα μπορούσε να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια… Και αυτό είναι μεγάλο διάστημα για να αντέξει ο κ. Ράμα το βέτο της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, όταν προέκυψε η σύλληψη Μπελέρη, είχαν υπάρξει σκέψεις για μια σιωπηρή συνεννόηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό ώστε να λυθεί το ζήτημα, όμως τα μηνύματα ήταν εντελώς αρνητικά από τα Τίρανα και δεν έμεινε άλλος δρόμος από το να επιστρατευτεί το «ευρωπαϊκό χαρτί». Η Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις ξεκινήσει η πρώτη φάση της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, θα μπλοκάρει σε επίπεδο COREPER την Εκθεση Αξιολόγησης και Εκκρεμοτήτων, ενώ και το επόμενο στάδιο, που είναι η σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την πανηγυρική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποφασίζεται επίσης με ομοφωνία.

Ο κ. Ράμα, μιλώντας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να αναζητήσει οδό διαφυγής. Δήλωσε ότι το θέμα είναι διμερές και ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή πορεία μιας χώρας από τέτοια θέματα, ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα ιστορικού, απόλυτα πολιτικού χαρακτήρα.

Ελιγμοί

Πρόσθεσε ακόμη ότι εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό να τεθεί ως όρος στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην τελική απόφαση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Τι λέει πολύ απλά ο κ. Ράμα; Οτι το ελληνικό βέτο για την υπόθεση Μπελέρη θα πρέπει να τεθεί έπειτα από 10-15 χρόνια!

Πάντως, ακόμη κι αν λυθεί το ζήτημα Μπελέρη, όλα τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, και ειδικά το περιουσιακό, καθώς και η επίλυση διαφορών όπως αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας θα τεθούν στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και θα αποτελούν κριτήριο κάθε φορά για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του αντίστοιχου εκ των 37 συνολικά κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων.

«Oι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης»

Δήλωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στο «ΘΕΜΑ» για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του

veto-2
«Εχω την αίσθηση πως ένα αόρατο χέρι ενορχηστρώνει την καταπάτηση των δικαιωμάτων μου. Σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό ο Ράμα έκανε ένα λάθος, δεν υπολόγισε τον λαό της Χειμάρρας. Υποτίμησε τον πατριωτισμό τους, την επιμονή τους, την ιστορική κληρονομιά τους και την ελεύθερη ψυχή τους. Είμαι σίγουρος ότι όσες μεθοδεύσεις και να κάνει η αλβανική κυβέρνηση, θα βρει απέναντι την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα των Χειμαρριωτών στην υπεράσπιση της εθνικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς».

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του καταγγέλλει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, με δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ». Ο Φρέντι Μπελέρης αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και τονίζει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στο στόχαστρο την ελληνική μειονότητα. Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Εχουν συμπληρωθεί 7 μήνες από τη σύλληψή μου και ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται σε 3 παράλληλα επίπεδα. Συνεχίζεται η εκδίκαση της ουσίας όπου έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Οι 3 βασικοί μάρτυρες κατηγορίας είναι τα αδέρφια Ράμα και ο πρώην διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Χειμάρρας. Ο ένας αδερφός πληρώθηκε, ο άλλος σκόπιμα δεν βρίσκεται και δεν προσήλθε να καταθέσει ενώπιον της έδρας, κατά συνέπεια θα διαβαστούν οι δύο αντικρουόμενες καταθέσεις τους, έτσι ώστε το δικαστήριο να λάβει υπ’ όψιν όποια θεωρήσει σκόπιμη. Ο αστυνομικός για την υπηρεσία του στο κόμμα ανταμείφθηκε με προαγωγή. Οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η αίτησή μου να λάβω ειδική άδεια να ορκιστώ, για την οποία επιτέλους είχαμε μετά από 6 μήνες πρωτόδικη απορριπτική απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι εφέσιμη.

Το τρίτο επίπεδο είναι η προσφυγή μου στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αλλαγή των όρων κράτησης και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας της σύλληψής μου. Οι αποφάσεις και η όλη διαδικασία μέχρι τώρα δεν με κάνουν να αισιοδοξώ. Από πλευράς Δικαστικών Αρχών υπάρχουν πολλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου, αλλά και άσκοπη κωλυσιεργία, σε σημείο που μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιο αόρατο χέρι ενορχηστρώνει την όλη διαδικασία.

Κάθε ημέρα που περνάει φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος του πρωθυπουργού της Αλβανίας είναι να κρατήσει πάση θυσία τη διοίκηση του δήμου, εξυπηρετώντας ένα διπλό στόχο: τη συνέχεια στέρησης των περιουσιακών δικαιωμάτων των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων και την εξυπηρέτηση των φίλων του, οικονομικών παραγόντων, που τον βοηθούν να παραμένει στην εξουσία. Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική διάσταση.

Ο κύριος Ράμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία είχε ως στόχο την αποδυνάμωση των Ελλήνων της Χειμάρρας, απλά πολλοί δεν το έβλεπαν ή δεν ήθελαν να το δουν. Υπενθυμίζω ότι ανέλαβε την εξουσία το 2013 και το 2014 έκανε τη διοικητική διαίρεση, όπου σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο αλβανικός νόμος, αλλά και το αλβανικό Σύνταγμα, στον δήμο Χειμάρρας ένωσε άλλες δύο διοικητικές μονάδες με μοναδικό στόχο την αλλοίωση του πληθυσμού του δήμου, κάτι το οποίο δήλωσε ξεκάθαρα στη Βουλή κατά την ψήφιση αυτού του νόμου.

Σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό έκανε ένα λάθος, δεν υπολόγισε τον λαό της Χειμάρρας. Υποτίμησε τον πατριωτισμό τους, την επιμονή τους, την ιστορική κληρονομιά τους και την ελεύθερη ψυχή τους. Στις 14 Μαΐου στην πόλη της Χειμάρρας το ποσοστό που έλαβα από τον ντόπιο πληθυσμό έφτασε το 80%, στις Δρυμάδες το 70%, παρόλη τη φυλάκισή μου.

Είμαι σίγουρος ότι όσες μεθοδεύσεις και να κάνει η αλβανική κυβέρνηση, θα βρει απέναντι την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα των Χειμαρριωτών στην υπεράσπιση της εθνικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments