Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Διαβάζοντας προσεκτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είτε της Pulse είτε της MRB σε ένα ασφαλές συμπέρασμα μπορούμε να οδηγηθούμε, ότι ξεκάθαρα οι πολίτες  στηρίζουν  τις κύριες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι Έλληνες-15 ανησυχούν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι σε βασικούς τομείς, όπως η οικονομία, η καθημερινότητα και η δημόσια ασφάλεια, τα ποσοστά των ερωτηθέντων που επικροτούν την κυβερνητική πολιτική είναι υψηλότερα από τα ποσοστά που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει στην κάλπη άλλα κόμματα είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας ή οι επενδύσεις, ενώ δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στο θέμα της δημόσιας τάξης, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κρίση των πολιτών πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση δεν ανταποκρίνεται στο θόρυβο που έχει ξεσηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το προβάδισμα των 13-15 μονάδων υπέρ της Ν.Δ. που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ υψηλό ύστερα από σχεδόν έξι μήνες διακυβέρνησης, διάστημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί πλέον να αιτιολογηθεί ως περίοδος χάριτος που δίνεται σε μια νέα κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, όπως επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς παρουσιάζει και υψηλά ποσοστά καταλληλότητας ως πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Αλ. Τσίπρα. Επιπλέον η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου προεξοφλούν την πολιτική ηγεμονία της Κεντροδεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, το γεγονός ότι στο προσκήνιο του προβληματισμού των Ελλήνων έχουν περάσει τα ελληνοτουρκικά, έναντι της οικονομικής κρίσης παλαιότερα, αποτυπώνει αφενός την αισιοδοξία τους για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και αφετέρου την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση βαδίζει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της πολιτικής της στην οικονομία και στην καθημερινότητα, ενώ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα τα εθνικά μας θέματα.