Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟλοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά - Αμερικανός ΥΠΕΞ: Οι...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά – Αμερικανός ΥΠΕΞ: Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πιο ισχυρές από ποτέ

Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι – Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας

 

Περίπου μια ώρα και είκοσι λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ χάρις και στη δική του συμβολή και από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον θα συνεχίζουν να συνεργάζονται για να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη Μπλίνκεν – Μητσοτάκη κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην οποία εντάσσεται και η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο πρωθυπουργός στον σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.

«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

blinken-mitsotakis-es__5_

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.

«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναλυτικά, κατά τις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν ανέφεραν:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ.

‘Αντονι Μπλίνκεν: Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνης, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ο κ. Μπλίνκεν έφθασε στα Χανιά λίγο μετά τις 17:00 όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων όπου από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ που θα έχει  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του, στο Ακρωτήρι Χανίων

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν και Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αρκετά αυξημένα.

mhtsotakhs-mplinken-2mhtsotakhs-mplinken

Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στη Σούδα στις 5:30 το απόγευμα.

Οι πρώτες αφίξεις

Από τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι έλληνες πολιτικοί θα συμμετέχουν στην σπουδαία αυτή συνάντηση τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.

mplinken-mhtsotakh

Στη συνάντηση συμμετέχουν θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με δεδομένες τις πρόσφατες υψηλόβαθμες επαφές του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments