Με κοινή παρουσία ο Υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας, Ο Υπουργός Εσωτερικών και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον.

Εξήγησαν ότι ε παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

Η ανάγκη να σταματήσει η μαζική μετακίνηση γονέων κατά την μεταφορά παιδιών από και προς τα δημοτικά και νηπιαγωγεία το πρωί και το μεσημέρι βρίσκεται πίσω από την εισήγηση των ειδικών για lockdown στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις 1,5 εκατ. πληθυσμού, ενός αριθμού που αντιστοιχεί στην παράδοση και παραλαβή των 700.000 μαθητών που φοιτούν στα δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω μετακινήσεων, που πραγματοποιούνται καθημερινά με τα σχολεία ανοιχτά, είναι η δημιουργία εστιών πιθανής μετάδοσης του ιού εκτός των σχολείων. Στόχος της εισήγησης των ειδικών για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος.

«Από την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, όπως και τα γυμνάσια και τα λύκεια…Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων», είπε αρχικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της ενημέρωσης η «τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει από την Τετάρτη, μετά την αργία της 17ης Νοεμβρίου» και τόνισε πως τηλεοπτικά μαθήματα θα μεταδίδονται από την Δημόσια Τηλεόραση.

«Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας», διευκρίνισε. H υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρίνισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν στα σχολεία είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα και αποκάλυψε πως η σύγχρονη τηλεκπαιδευση θα γίνεται από τις 14:00-17:00 για τα δημοτικά, 14:00-16:20 για νηπιαγωγεία.