Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠαναγιωτόπουλος: «Θεωρούμε ότι η δεύτερη τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ...

Παναγιωτόπουλος: «Θεωρούμε ότι η δεύτερη τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εθνικά επωφελής»

«Θεωρούμε ότι πιο ακράδαντη απόδειξη του επωφελούς για το εθνικό συμφέρον χαρακτήρα αυτής της Συμφωνίας είναι η έντονη ενόχληση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει η Τουρκία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός

Ως «εθνικά επωφελή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑκατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός κατά την επεξεργασία και την εξέταση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», όπως είναι η επίσημη ονομασία του νομοσχεδίου που αφορά την προαναφερθείσα σύμβαση, τόνισε, τελείως επιγραμματικώς, τα εξής:

  • «Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών που κάνουμε για την Ελλάδα θεωρούμε ότι η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ είναι εθνικά επωφελής».
  • «Θεωρούμε ότι πιο ακράδαντη απόδειξη του επωφελούς για το εθνικό συμφέρον χαρακτήρα αυτής της Συμφωνίας είναι η έντονη ενόχληση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει η Τουρκία, η οποία σαφώς και ενοχλείται και από την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ συνολικά, σαφώς ενοχλείται από την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης συνολικά».
  • «Σαφώς ενοχλείται (η Τουρκία) από την πρόσκληση και την ομιλία που θα απευθύνει στο Κογκρέσο σε λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο «δεδομένος» λοιπόν, θα πάει να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Δεν το λες και κακό αυτό για τον «δεδομένο» και «προβλέψιμο». Αντιθέτως είναι μια τιμή η οποία δεν έχει επιφυλαχθεί μέχρι στιγμής σε κανένα, εξ όσων γνωρίζω, Έλληνα Πρωθυπουργό και απευθύνεται σε ηγέτες βεληνεκούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν -κι είναι τιμή και βέβαια με φοβερό συμβολικό χαρακτήρα- στην Ολομέλεια, στην ουσία του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ σε λίγες μέρες από σήμερα.
  • «Ήδη από το Νοέμβριο του 2019 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης τροποποίησης της MDCA με το πρώτο Πρωτόκολλο. Η κυριότερη αλλαγή στην ήδη ισχύουσα Συμφωνία, που ήταν σε ισχύ όπως είπα μετά την παύση της λειτουργίας Στρατιωτικών Βάσεων στην Ελλάδα το 1990, αφορούσε στη συμπερίληψη νέων τοποθεσιών, δηλαδή την Αεροπορική Βάση Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, μαζί με την περιοχή της Σούδας και η περίοδος ισχύος ήταν για ένα χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2021 ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της δεύτερης τροποποίησης της MDCA που καλούμαστε να κυρώσουμε κατά την παρούσα διαδικασία».
  • «Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν σε προσθήκη νέων περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων κοινού ενδιαφέροντος με τις ΗΠΑ στη Ναυτική Βάση της Σούδας, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο, στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και στο Λιτόχωρο, όσον αφορά στο Πεδίο Βολής και ασκήσεων Λιτοχώρου. Μέσα σε αυτές τις υποδομές δύνανται να διαβιούν και να επιχειρούν βάσει των Διατάξεων της Συμφωνίας και το παραρτήματος τμήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι το ένα κομμάτι»
  • «Το δεύτερο είναι η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της Συμφωνίας. Μετά την πάροδο της περιόδου ισχύος πέντε ετών. Δεν προβλέπεται διαδικασία νέας ισχύος κι αυτή θα παραμένει σε ισχύ, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δύο μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος, δύο έτη πριν από την παύση».
  • «Το τρίτο στοιχείο είναι η καθιέρωση ενός μηχανισμού αμοιβαίας Συμφωνίας όσον αφορά άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι της συμφωνίας στο μέλλον, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και θα κυρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες και την εσωτερική νομοθεσία των δύο χωρών, με σύμφωνη γνώμη προφανώς και των Κοινοβουλίων των δύο χωρών».
  • «Η ένταξή της στο παράρτημα της MDCA δημιουργεί τις προϋποθέσεις λόγω χρονικής διάρκειάς της για ευχερέστερη και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα στρατόπεδα αυτά που χρειάζονται υποδομές, αναβάθμιση υποδομών».
  • «Έχουν έρθει Αμερικανοί και ρίχνουν λεφτά, για να το πω σχηματικά, σε όλες τις υποδομές των στρατοπέδων που προανέφερα, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν».
  • «Στο τέλος της ημέρας αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο διάστημα από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά σίγουρα η συνολική αναβάθμιση θα είναι και επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι όπως ξέρετε όπου πηγαίνουν οι Αμερικανοί να χρηματοδοτήσουν δημιουργία υποδομών κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό».
  • «Σύμφωνα με το πρώτο πρωτόκολλο της αναθεωρημένης MDCA παραχωρείται προς μερική χρήση ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης».
  • «Στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο φιλοξενούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για ένα εξάμηνο περίπου κατ’ έτος, στελέχη των αμερικανικών μονάδων της, ας πούμε, Αεροπορίας Στρατού, πληρωμάτων ελικοπτέρων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο χειμερινής πτητικής εκπαίδευσης αυτών». Χρησιμοποιούν κοιτώνες που δεν χρησιμοποιούνται από τις ημέτερες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτοί έχουν ανακαινισθεί με έξοδα της αμερικανικής πλευράς καθώς και στο πλαίσιο συνθηκών βελτίωσης διαμονής των στελεχών υλοποιούνται κι άλλα έργα αναβάθμισης των υποδομών».
  • «Το ίδιο περίπου και στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» της Αλεξανδρούπολης. Εκεί φιλοξενούνται στελέχη των Ε.Δ. των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένα με την υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας των Αμερικανικών Δυνάμεων που διέρχονται από την Ελλάδα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπως έχω αναφέρει, στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε ασκήσεις, επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ε.Δ. των ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξη των υποδομών στρατοπέδου, για παράδειγμα δημιουργία αποθηκών και χώρων ενδιαίτησης ή γραφείων ακόμα και γυμναστηρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεγόμενα “Life Support Area”, δηλαδή περιοχή υποστήριξης για τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται εκεί.

Συμφώνως πάντα με τον ΥΕΘΑ η Συμφωνία είναι επωφελής για τρεις λόγους:

-«Πρώτον, γιατί διασφαλίζεται η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία αυτών των υποδομών.

-Δεύτερον, γιατί η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανικών Δυνάμεων, μαζί με τις επενδύσεις σε υποδομές που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες σαφώς τοποθεσίες, θεωρώ ότι είναι επ’ ωφελεία και των ελληνικών συμφερόντων, αφού όποιος θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα ταυτόχρονα θα θίγει και τα ελληνικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποτρεπτικά θα λειτουργήσει για κάποιον που σκέφτεται να θίξει ελληνικά συμφέροντα και σας είπα τι έγινε με την ανέλκυση της βυθοκόρου και την αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

-Τρίτον, η συνύπαρξη των Ελληνικών με τις Αμερικανικές Δυνάμεις σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας που μπορούν να αποκομίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, τόσο μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όσο μέσα και από την καθημερινή συνεργασία».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments