Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠανικός στο Μαξίμου

Πανικός στο Μαξίμου

Μόλις τέσσερις μέρες  πριν την περίφημη έξοδο από τα Μνημόνια (21η Αυγούστου)  με το επίσημο τέλος του Προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η κυβέρνηση βλέπει το αφήγημά, στο οποίο ουσιαστικά είχε στηρίξει όλο το μέλλον της, να γκρεμίζεται. Ο  λόγος απλός  δανειστές, αγορές, Αναλυτές και χρηματιστήριο «θολώνουν» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»…

 

Είναι δύο μήνες τώρα που η Ελλάδα θεωρητικά έχει πετύχει διευθέτηση του χρέους κι έχει πάρει το πράσινο φως για έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής. Κι όμως, αυτούς τους δύο μήνες ουδέποτε η ελληνική οικονομία εξέπεμψε στιβαρότητα, σιγουριά, εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα στην πρώτη «καταιγίδα» να υφίσταται σοβαρά πλήγματα.

Αν η τραγωδία στο Μάτι αποκάλυψε τη διαχειριστική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την αναλγησία ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων, η περίπτωση της οικονομίας ανέδειξε τα τραγικά λάθη που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και την απόφαση των αγορών να μην εμπιστευτούν πλέον αυτή την κυβέρνηση.

Το χρηματιστήριο έχει ήδη έξι στις έξι πτωτικές συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο.

Και παράλληλα, τα επιτόκια έχουν φτάσει στο 4,3%, κάτι που καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές, έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητη λόγω του «μαξιλαριού» ασφαλείας που υπάρχει.

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται, είτε στο Καστελόριζο, είτε στο Ζάππειο ή την Πνύκα, να κηρύξει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Όμως, πρόκειται ξεκάθαρα για επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου να κερδίσει χρόνο μήπως αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα ο Τσίπρας θα βγει μπροστά και θα θελήσει να αλλάξει σελίδα χρησιμοποιώντας το τελευταίο χαρτί που του απέμεινε. Ωστόσο, όπως λένε όσοι πήγαν για διακοπές στην επαρχία, οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Δεν πιστεύουν ότι στις 22 Αυγούστου θα ξυπνήσουν και θα έχουν μια διαφορετική αίσθηση της κανονικότητας στην οποία θεωρητικά μπαίνει η χώρα.

Όλα τα ξένα δημοσιεύματα ασχολούνται τον τελευταίο καιρό με το τέλος του μνημονίου στην Ελλάδα. Κανένα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για τους Ελληνες.

«Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνονται, όμως πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απελπισία», έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα δάνεια, ύψους 275 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από το 2010, αλλά και την περικοπή χρέους το 2012, η Ελλάδα έχει υψηλότερο χρέος από ποτέ. Ο δείκτης αυξήθηκε από 127% του ΑΕΠ το 2009 στο 183% σήμερα. Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους δόθηκαν με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Αθήνας για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία μέχρι το 2060.

Ακόμη πιο κατατοπιστικό είναι το δημοσίευμα του Economist, με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Το βρετανικό περιοδικό Economist εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα. Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, όπως και στο Καστελόριζο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια.

Οι πληγές παραμένουν παντού. Όπως οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story». Οι προβλέψεις του Γ. Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας».

Και συνεχίζει: «Τώρα, η Ελλάδα, που έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πριν από την καταβολή τόκων) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτή είναι η μαγική σκέψη που μεταμφιέζεται ως πολιτική».

Τα ξένα δημοσιεύματα αλλά και οι προειδοποιήσεις των δανειστών (όπως ο Κλ. Ρέγκλινγκ) ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα έχει μεγάλες διαφορές, θολώνουν όλο και περισσότερο το αφήγημα της κυβέρνησης.

Ο Ντιρκ Μίλερ ή «Mr. Dax» όπως αποκαλούν στη Γερμανία τον «γκουρού» του γερμανικού χρηματιστηρίου ανέφερε: «Με δεδομένη την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τις επόμενες δεκαετίες όμως, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα ανακτά από την ερχόμενη Δευτέρα την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία είναι προφανώς εσφαλμένος.

Ο στενότατος κορσές πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 δεν αφήνει ουσιαστικά μεγάλα περιθώρια απόκλισης από τις επιταγές των διεθνών πιστωτών. Το γεγονός δε ότι τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ψαλιδίζει τις όποιες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον».

Και το Χρηματιστήριο πέφτει διαρκώς διότι οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν καθώς εκτιμούν ότι μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, το αφήγημα της Ελλάδος είναι μηδενικό. Η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, το στραγγάλισμα της οικονομίας με διαρκείς φόρους και η έλλειψη οράματος για την επόμενη ημέρα, θα είναι παρόντα την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεχάσει την τραγωδία στο Μάτι, και όλες τις υπόλοιπες τραγωδίες των τελευταίων 3,5 ετών.

Κι όπως λένε πολύ καλά ενημερωμένοι οικονομικοί παράγοντες «δεν χωράνε πανηγύρια αυτή την ώρα, αλλά μόνο προβληματισμός».

 

Ετικέτες : Μαξίμου, Μνημόνιο, έξοδος

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments