Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠΑΣΟΚ: Ένταση με Γιαννακοπούλου-Κωνσταντινόπουλο– Κομματική πειθαρχία από Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Ένταση με Γιαννακοπούλου-Κωνσταντινόπουλο– Κομματική πειθαρχία από Ανδρουλάκη

«Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που επιβάλλει κομματική πειθαρχία στη ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στιγμές μικρο-έντασης επικράτησαν στην χθεσινή (Τρίτη 5/3) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τους δυο βουλευτές του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους δημοσίως για τη «γραμμή» που χάραξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης περί καταψήφισης του νομοσχεδίου Πιερρακάκη.

Οι δυο βουλευτές εξέφρασαν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τη δυσαρέσκειά τους για την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος-σημειωτέον- έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ αποφάσισε να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αντίθετα με ό, τι έγινε στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς ήταν ένα συνειδησιακό ζήτημα, ενώ αυτό των μη κρατικών ΑΕΙ αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα.

Κωνσταντινόπουλος: Ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση

Το «χορό» της κριτικής στη «γραμμή» της ηγεσίας για τα μη κρατικά ΑΕΙ «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας πως «η ΝΔ ήθελε ουσιαστικά να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια για επιστολική ψήφο και μη κρατικά ΑΕΙ και στο ν/σ για τα ομόφυλα ήθελε να τα ψηφίσουμε μαζί και το πέτυχε».

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση».

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ», όπως είπε χαρακτηριιστικά.

Συν τοις άλλοις, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στη στάση που είχε τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2006, σημειώνοντας ότι τότε διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή και ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Τότε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός», σχολίασε σχετικά.

Σε εκείνο το σημείο ο Νίκος Ανδρουλάκης τού απάντησε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ίδια θέση διαχρονικά. Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου».

«Όπως πρόεδρε έλεγες τις απόψεις σου έτσι θα της λέω κι εγώ!», ανταπάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ σε μια άλλη στιγμή της τοποθέτησής του, απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Δεν μας φώναξες να σου πούμε την άποψή μας όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω, όπως μας είχες πει», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά σε έντονο ύφος: «Τι προτείνεις δηλαδή…;».

Γιαννακοπούλου: Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν

Τη «σκυτάλη» της κριτικής πήρε στη συνέχεια η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος, προσθέτοντας, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν», φέρεται να είπε στη συνέχεια.

Μάλιστα, η ίδια είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή. Θέτεις θέμα κομματικής πειθαρχίας;».

Σε εκείνο το σημείο ήταν που ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Το έχω πει στη συνέντευξή μου (σ.σ. εννοώντας τον ρ/σ ΣΚΑΪ)».

Οι τόνοι λίγο αργότερα «έπεσαν» με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, ενώ με δεδομένο πως ο κ. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στο να θέσει κομματική πειθαρχία, μένει να φανεί η αντίδραση των δυο βουλευτών.

Ο μεν κ. Κωνσταντινόπουλος παρότι δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια στάση θα κρατήσει στη ψηφοφορία, εκτιμάται πως θα υπερψηφίσει. Άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε πως «είμαι 14 χρόνια Βουλευτής και έχω ψηφίσει πολλά νομοσχέδια που δε συμφωνούσα, επειδή ψηφίζω με βάση την πλειοψηφία που υπάρχει στο κόμμα».

Όσον αφορά στην κα Γιαννακοπούλου, παρότι είπε ότι δεν αλλάζει άποψη, ωστόσο δεν διευκρίνισε πώς θα κινηθεί στην ψηφοφορία. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η κα Γιαννακοπούλου δεν θα ψηφίσει θετικά το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, με πιθανή την απόφαση της αποχής εκ μέρους της βουλευτού στη ψηφοφορία, στη Βουλή.

Ανδρουλάκης: Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στη ψηφοφορία στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη:

«Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει:

-ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο

-ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

-και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;

Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments