Ο ιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Όπως είπε, «ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι».

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο

Για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, εκτίμησε οι εμβολιασμοί θα πρέπει να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα, παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

«Τρομοκρατία κατά των εμβολίων»

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», είπε χαρακτηριστικά για τον εμβολιασμό και χαρακτήρισε την άγνοια «κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών τόνισε ότι «δεν είναι της ώρας η συζήτηση» και «θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι».

Επίσης, χαρακτήρισε «νομοτελειακό» ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, και επισήμανε ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».