Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠερικοπή συντάξεων...συνεχίζεται η αγωνία και η κοροϊδία

Περικοπή συντάξεων…συνεχίζεται η αγωνία και η κοροϊδία

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την περικοπή ή μη των συντάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από πέρσι. 

Aν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε να υπάρξει απόφαση στο  Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου, τελικά το «χάνει», καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί διαμήνυσαν στην Αθήνα ότι πριν από τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να μπορούν να πάρουν μια τόσο κρίσιμη απόφαση. Ωστόσο ο Νίκος Παππάς με εντολή Τσίπρα διατείνεται ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, παίζοντας ένα ακόμα προεκλογικό παιχνιδάκι και εξαπατά απροκάλυπτα τους συνταξιούχους.

Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κυβέρνηση μπορεί να έθεσε το θέμα της ακύρωσης του μέτρου στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών δεν έκαναν καμιά αναφορά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Και αυτό, καθώς οι  θεσμοί φέρονται αποφασισμένοι να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εξετάσουν τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για την εξέλιξη δαπανών και εσόδων το 2018, βάσει των οποίων μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβολές για το 2019.

Πάντως το ερώτημα που παραμένει το αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου, και το οριστικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου θα συνταχθούν με δεδομένο ότι θα περικοπούν οι συντάξεις ή όχι.

Τσακαλώτος: Oι συντάξεις θα τεθούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ
Σε πιο ρεαλιστική γραμμή έναντι Τσίπρα- Παππά ο Ε. Τσακαλώτος προσπαθεί να αμβλύνει τυχόν εντυπώσεις και δηλώνει : “Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει”, αναφερόμενος στο ζήτημα της μη εφαρμογής των νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις από το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως επανέλαβε, μιλώντας στο newpost.gr,«έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις».

Σημείωσε, δε, ότι «ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022» και επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments