Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα το 2017 η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά εννέα προσώπων και παντός άλλου υπευθύνου. Μεταξύ αυτών η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένας Δούρου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Η ποινική δίωξη αφορά τα αδικήματα της πλημμύρας εξ αμελείας, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως, τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας δια παραλείψεως, δια υπόχρεων, κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατά πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκαν ευθύνες των εννέα κατηγορουμένων για :

-έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

-έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

-πολεοδομικές παραβάσεις

-έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

-έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων

Παράλληλα, από την εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου εκδόθηκε διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης για πέντε πρόσωπα λόγω παραγραφής αδικημάτων τα οποία αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις.Συνολικά για την υπόθεση ελέγχθησαν 25 πρόσωπα σε βάρος των οποίων κατατέθηκαν μηνύσεις από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις. Για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας με το χαρακτήρα του επείγοντος. Η εισαγγελέας πάντως κρατάει ανοιχτή δικογραφία και συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.