Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠοιο θα είναι το κόστος του επερχόμενου lockdown στην Ελλάδα

Ποιο θα είναι το κόστος του επερχόμενου lockdown στην Ελλάδα

Σειρά υπολογισμών για να προβλέψουν το κόστος που θα έχει μια ενδεχόμενη και επερχόμενη lockdown σε εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κάνουν οι αναλυτές του UBS, μετά και την επιβολή του μέτρου στην Αυστρία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή και σε συρρίκνωση την οικονομία της Ευρωζώνης το δ’ τρίμηνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022.

Ποιες χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα

Ήδη, lockdown έχει επιβληθεί στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να αυστηροποιούνται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής.

Πλην της Αυστρίας, που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν νωρίς και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στη Γερμανία, το κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι καθολικά lockdowns δεν θα μπορούν να επιβληθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, κρατίδια έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα, με την πρόσβαση στους χώρους εργασίας και τις συγκοινωνίες να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ. Σε κάποιες περιοχές, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και την εστίαση. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, που ωστόσο δεν βλέπει πιθανό ένα καθολικό lockdown.

Το κόστος των μέτρων

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdowns. Κι αυτό επειδή οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Όμως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία), υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 (η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σενάριο για lockdown στις 9 «κόκκινες» χώρες

Εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments