Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠόλεμος στο Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε το πράσινο φως για την εισβολή...

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε το πράσινο φως για την εισβολή στη Γάζα – Τα τρία στάδια της επιχείρησης και οι 4 βασικοί στόχοι

Οι Ισραηλινοί φαίνονται έτοιμοι να ξεκινήσουν από τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικων της χώρας Nir Barakat, ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας όποτε είναι έτοιμος.

“Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας προετοίμαζε τον στρατό της χώρας του με τη φράση «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα».

Την ίδια στιγμή οι βομβαρδισμοί είναι ανηλεείς, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να αποτραπεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στα σύνορα της Γάζας ο Νετανιάχου

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, τους στρατιώτες του 51ου τάγματος και του 13ου επίλεκτου τάγματος πεζικού, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας επισκέφτηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκεί, επιχείρησε να τους ενθαρρύνει και να τους προετοιμάσει για πιθανή εισβολή στη Γάζα, την οποία προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι Ισραηλινοί σαν αντίποινα στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

polemos_sto_iseail_gaza_2

 

 

“Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα”

Νωρίτερα σήμερα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες.

Ισραήλ: Απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας Irit Lillian, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Middle East Eye πολλαπλές πηγές με γνώση του θέματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία την Τρίτη, επικαλούμενο φόβους ότι Ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Προέτρεψε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό, αφού αύξησε την ταξιδιωτική του σύσταση στο υψηλότερο επίπεδο.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν στο Middle East Eye ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Μία πηγή σημεώσε πως η συμβουλή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ δεν διαφοροποιούσε τους διπλωμάτες από τους απλούς Ισραηλινούς πολίτες και είχε καλέσει όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν.

Χώρες εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο

Oλοένα και περισσότερες χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους σχετικά με τον Λίβανο.

Αυτό συμβαίνει καθώς αναφέρονται διασταυρούμενα πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», καθώς η ασφάλεια στην περιοχή είναι «εξαιρετικά ασταθής» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης. Αυτό ισχύει ιδίως για τα νότια τμήματα του Λιβάνου, δηλαδή για όλες τις περιοχές νότια της πόλης της Βηρυτού».

Οι Γερμανοί υπήκοοι καλούνται επίσης να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε μια διαδικτυακή πύλη κρίσης και να είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες συμβουλές ασφαλείας στη χώρα, έγραψε το υπουργείο στο X, πρώην Twitter.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε την Πέμπτη για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Στη Νορβηγία το υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του και να συμβουλεύει “να μην πραγματοποιηθούν όλα τα ταξίδια στον Λίβανο” λόγω της “σοβαρής κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι “η καθημερινή στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ” αυξάνει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εξακολουθούν να υπάρχουν πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, “αλλά οι επιλογές για ταξίδια εκτός Λιβάνου έχουν γίνει όλο και πιο περιορισμένες τις τελευταίες ημέρες”.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν επίσης παρόμοιες οδηγίες αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.

Τα τρία στάδια της επιχείρησης «Σιδερένια ξίφη»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χερσαία επιχείρηση, που θα διεξάγει το κράτος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και έχει την ονομασία «Σιδερένια ξίφη», αποτελείται από τρία στάδια.

Τι προβλέπεται σε κάθε στάδιο:

  • Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται να «μαλακώσει» ο στόχος, δηλαδή θα πληγούν στόχοι με δυνάμεις της αεροπορίας και του πυροβολικού.
  • Στο δεύτερο στάδιο θα «πέσει» στην μάχη και το πεζικό σώμα του στρατού
  • Στο τρίτο και τελικό σχέδιο θα μπουν οι εφεδρείες, όπου θα φυλάσσουν τα εδάφη που έχουν κερδηθεί και οι κομάντος θα προχωρούν.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ισραηλινοί αξιωματούχοι: Συνδυασμένη επιχείρηση από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Πηγές του ισραηλινού στρατού επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να είναι μια χερσαία επιχείρηση, αλλά μια συνδυασμένη επιχείρηση με τμήματα τόσο από αέρος όσο και από τη θάλασσα.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, όλα τα επιχειρησιακά σενάρια που μπορεί να εκτελέσει ο στρατός θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να γίνει μια επιχείρηση που θα έχει μια κατάληξη, όπως λένε, να αντιμετωπίσουν διαπαντός τη Χαμάς.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι»

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που -όπως είπε- θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα στρατιωτικό πεδίο συγκέντρωσης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι 4 βασικοί στόχοι της επιχείρησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ όλα είναι πλέον στην θέση τους για την χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Δεν φαίνονται πια κομβόι με εφόδια, ούτε κοιλάδες με τεθωρακισμένα. Αυτό σημαίνει ότι ο εφοδιασμός ολοκληρώθηκε και οι μονάδες πια διαιρέθηκαν και έχουν πάει στα σημεία εξορμήσεις.

Είναι πια πολύ κοντά η εισβολή. Υπάρχει βέβαια η ανταλλαγή πυρών ωστόσο η Χαμάς είναι φειδωλή με τις ρουκέτες. Προφανώς ετοιμάζεται και αυτή για την τελική της αναμέτρηση.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα μέτωπα όπως αυτό στα σύνορα του Ισραήλ – Λιβάνου όπου υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Το τρίτο μέτωπο είναι η Δυτική όχθη. Εκεί στρατιωτικά θεωρείται χαμηλού επιπέδου η απειλή. Ωστόσο είναι εφιάλτης από πλευράς ασφαλείας καθώς υπάρχουν δεκάδες οικισμοί και χωριά Ισραηλινών υπηκόων και Παλαιστινίων τα οποία είναι ανακατεμένα, ένα «λαβύρινθος» όπου οι μεν μισούν τους δε θανάσιμα και εκεί υπάρχει μια επιχείρηση που θα χρειαστεί δεκάδες χιλιάδες άνδρες.

Να βρουν τους ομήρους

Στοχοποίηση ηγεσίας της Χαμάς και εμπλεκομένων της επίθεσης του Σαββάτου κατά του Ισραήλ

Να εντοπιστούν τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς που την κρατά ακόμα στην ζωή και είναι τα αρχηγεία της

Να χαρτογραφηθεί η άμυνα της Χαμάς

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments