Είναι σαφές από κάθε δήλωση και ανακοίνωση του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει κανένα από τα αυστηρά μηνύματα της κάλπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να εντοπίσει ούτε ένα λάθος ή μια παράλειψη της κυβέρνησής του, παρά το γεγονός ότι βλέπει το κόμμα του να «βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις.

Και έτσι συνεχίζει να βαδίζει στον μοναδικό δρόμο που ξέρει, εκείνον της σύγκρουσης, του διχασμού και της απαξίωσης της πολιτικής ουσίας. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει.

Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε την Κυριακή κατέδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τρόπος που προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης και αποδοχής από ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης, καθώς και ότι έχει επιρροή πέραν των ορίων της Κεντροδεξιάς.

Προς μεγάλη απογοήτευση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην περιδίνηση της απώλειας εξουσίας και της αναζήτησης βηματισμού την άσκηση της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταφέρνει να πείσει, με τα όσα λέει και κάνει αυτό το τετράμηνο, ούτε καν το εκλογικό σώμα που τον προτίμησε στις 7 Ιουλίου.

Μάλιστα προοδευτικά, σε σχέση με το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, η ΝΔ καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδική, με την τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα, που ζητά άλλου τύπου αντιπολίτευση, πιο δημιουργική και πιο ήπια.

Από τα πλέον αποκαλυπτικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αφοπλίσει την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι αναγκασμένος να προσέξει ιδιαίτερα τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του.

Στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, πώς θα πήγαιναν τα πράγματα;», μόνο το 22,1% απαντά «καλύτερα απ’ ό,τι τώρα».