Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη: Η απουσία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης εκτινάσσει τις μετοχές του...

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη: Η απουσία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης εκτινάσσει τις μετοχές του πρωθυπουργού

Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων πριν από τις κάλπες

Αν κανείς προσπαθήσει να αναλύσει τα αποτελέσµατα όλων των δηµοσκοπήσεων, είναι βέβαιο ότι, αν θελήσει να καταλήξει σε ένα κοινό συµπέρασµα, αυτό δεν θα είναι άλλο από την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που ο σηµερινός πρωθυπουργός διατηρεί σταθερά όλα αυτά τα χρόνια το δηµοσκοπικό (και όχι µόνο) προβάδισµα κυρίως έναντι του βασικού του αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να µη µεταβάλλει στο πέρασµα του χρόνου άποψη για το ποιος εκ των δύο µονοµάχων µπορεί να διαχειριστεί καλύτερα και, κυρίως, µε µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα τις τύχες του τόπου εκ των πραγµάτων δυσκολεύει την αποστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και για τη µέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Άτοπη στρατηγική

Η πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη είναι εκείνη που θα διαµορφώσει και το τελικό αποτέλεσµα στις διπλές εκλογές. Γι’ αυτό είναι εντελώς άτοπη η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έρχεται να πάει κόντρα στο «κοινωνικό ρεύµα», µιλώντας για έναν άγνωστο πρωθυπουργό, όταν ο κόσµος επ’ αυτού δείχνει να έχει µια διαχρονική συνέπεια στην προτίµησή του.

Συγκεκριµένα, από τις δηµοσκοπήσεις (ακόµα και αυτές που διενεργήθηκαν ενώ εξελισσόταν το πρόσφατο γεγονός στα Τέµπη) προκύπτει ότι η µεγάλη µερίδα των πολιτών εξακολουθεί να εµπιστεύεται τον Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα. Και του δείχνει εµπιστοσύνη γιατί έχει πειστεί ότι είναι ο µόνος από τους πρωταγωνιστές του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού που µπορεί να δώσει λύσεις στα µεγάλα προβλήµατα της χώρας.

Ανθεκτικότητα

Όμως υπάρχει και ακόµα ένας λόγος που δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει, όταν προσπαθεί να αναλύσει την πολιτική ανθεκτικότητα του σηµερινού πρωθυπουργού. Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι διαθέτει µια µοναδική ικανότητα να συνοµιλεί µε την κοινωνία. Οχι µε τα κοµµατικά ρετιρέ, αλλά µε τα κάτω ράφια! Ακριβώς αυτή τη δυνατότητα που διαθέτει έχουν υποτιµήσει διαχρονικά οι κάθε λογής αντίπαλοί του. Η πολιτική κυριαρχία του αρχηγού της Ν.∆. θα καθορίσει εν πολλοίς αυτό που θα διαµορφωθεί πρωτίστως ως τάση και δευτερευόντως ως εκλογικό αποτέλεσµα κατά το προσεχές διάστηµα.

Γιατί ο κόσµος δεν θα αποφασίσει ούτε µε βάση τα συνθήµατα ούτε µε κριτήριο ποιος θα ρίξει περισσότερη λάσπη στον ανεµιστήρα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν ρεαλιστικές προτάσεις για το µέλλον τους, τη δουλειά τους, την πορεία της χώρας στον νέο κόσµο. Ολα τα υπόλοιπα, πιστέψτε µε, δεν αφορούν κανένα πέραν των «ψεκασµένων», που περιφέρονται στα άκρα του πολιτικού σκηνικού.

Εσωστρέφεια

Από τη στιγµή που Τσίπρας και Ανδρουλάκης δεν παρουσιάζουν εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, κάθε µέρα που περνά θα βυθίζονται στην εσωστρέφειά τους, αδυνατώντας να κερδίσουν ουσιαστικό χώρο απέναντι στον Μητσοτάκη.

Ας µη γελιόµαστε, οι εκλογές θα κριθούν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει µε το ποιος µπορεί να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο, κυρίως σε οικονοµικό επίπεδο. Και το δεύτερο, µε το ποιος εκ των τριών αρχηγών διαθέτει το σθένος να κρατήσει ισχυρή την Ελλάδα έναντι των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν. Και σε αυτά τα διλήµµατα έχουν ήδη απαντήσει οι πολίτες από το ’19 και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιήσουν την απόφασή τους.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: