Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠώς αποτιμά η Κυβέρνηση την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Πώς αποτιμά η Κυβέρνηση την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Στην υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας και Τουρκίας προχώρησαν το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ολιγόωρη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο Mega, ο Δημήτρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «είναι σημαντική ημέρα, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν, μια επίσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένη».

«Είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την Τουρκία για τη διαφορά που έχουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς στο ‘κόκκινο’ και να έχουμε κρίσεις.

Σήμερα, πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις, είχαμε και κάποια από τα αποτελέσματα, με κάποιες συμφωνίες συνεργασίας», πρόσθεσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Έχουμε προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα, τον Φεβρουάριο θα το προχωρήσουμε. Το θετικό κλίμα δε σημαίνει ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα», τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Για την αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού είπε ότι «είχε δει όλα τα σενάρια και τι θα μπορούσε να ειπωθεί στη διάρκεια των δηλώσεων και προφανώς θα υπήρχε απάντηση. Είναι μια πάγια τουρκική θέση, ο πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση που έδωσε, δεν υπήρξε ανταπάντηση από την πλευρά του κ. Ερντογάν, έμεινε εκεί».

«(…) Το κλίμα ήταν καλό και στη συνάντηση που έγινε με τις αντιπροσωπείες και στη συνέχεια στο γεύμα μεταξύ των υπουργών και φάνηκε ότι όντως, αυτή η θετική ατζέντα, μπορεί να μπει μπροστά, να έχει αποτελέσματα. Ήδη έχουμε αύξηση του διμερούς εμπορίου παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση που μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ελληνική απόφαση, δεν είναι αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που προϋποθέτει ευρωπαϊκή έγκριση. Μπορεί ένας Τούρκος να επισκεφτεί τη Χίο με προσωρινή βίζα εφτά ημέρων, όχι για να ταξιδέψει στη Γερμανία. Είναι για να μείνει στη Χίο, δεν μπορεί να πάει σε άλλο νησί».

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα βάρυνε τη συνάντηση το να κάνει μια αναφορά σε ένα θέμα που είναι σαφές ότι έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις (σ.σ. για το Ισραήλ). Εδώ ήρθε για να έχουμε ένα βήμα παραπάνω στη θετική ατζέντα. Αυτό φάνηκε ότι τηρείται. Ακόμα και για την Κύπρο, δεν ανέφερε τη λύση δύο κρατών. (…) Προγραμματίζεται επίσκεψη στην Άγκυρα του πρωθυπουργού την Άνοιξη και αναμένεται τον Φεβρουάριο να συνεχιστούν οι επαφές στα τρία στάδια που έχουμε πει, στον τομέα του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας».

Γεραπετρίτης: Χρέος μας να δίνουμε λύσεις – Οι διαφωνίες με την Άγκυρα να μην παράγουν κρίσεις

«Σκοπός μας είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις»: Με αυτή την φράση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε το νόημα της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρατηρείται τους τελευταίους δέκα μήνες.

Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία, υπογράμμισε ωστόσο, καθώς η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αναθεωρητισμού που, συχνά πυκνά, εκφράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας έμφαση τόσο στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, όσο και στην άρτια προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και από τις δύο πλευρές.

Για το ζήτημα της «τουρκικής», κατά τον Ερντογάν, «μειονότητας» στη Θράκη και την απάντηση Μητσοτάκη ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντοτε έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ακόμη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε επίσης, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή μέρα.

«Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments