Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από φιάσκο σε φιάσκο οδηγείται το Μέγαρο Μαξίμου  σε όλα τα ζητήματα που έχει επιχειρήσει να ανοίξει.  Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πως όλα τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα, από το Σκοπιανό και τη συμφωνία με την Εκκλησία, μέχρι και την υπόθεση Ριχάρδου, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε Βατερλώ, λόγω της μικροκομματικής λογικής με την οποία, όπως λένε, τα χειρίστηκε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και “παίζει” επιπόλαια με κρίσιμα ζητήματα σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο», σημειώνει , στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, στόχος του Α. Τσίπρα με όλες τις κινήσεις που κάνει, ελλείψει οποιουδήποτε θετικού αφηγήματος στην οικονομία, είναι πρώτον να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και δεύτερον να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ωστόσο, με βάση την εκτίμηση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποκομίσει κανένα εκλογικό όφελος, καθώς οι ψηφοφόροι του παλιού ΠΑΣΟΚ στους οποίους απευθύνεται με τις κινήσεις αυτές, όταν δουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βρίσκεται κοντά στην πόρτα της εξόδου, θα στραφούν σε άλλα κόμματα, όπως έπραξαν το 2015, όταν ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την εξουσία.

Αντιθέτως, επισημαίνουν από τη ΝΔ, υπάρχουν θέματα, όπως το Σκοπιανό, τα οποία δημιουργούν τεράστια και μη αναστρέψιμη βλάβη στη χώρα. Μάλιστα στην οδό Πειραιώς, θεωρούν πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως τον καταλύτη που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και ανατροπή συσχετισμών στη Βουλή, όταν θα φθάσει η ώρα να έρθει προς ψήφιση. Για το τι θα πράξει πάντως η κυβέρνηση, ίσως μια ιδέα να έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα όσα είπε χθες.

Στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ ότι η «μακεδονική» γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται και στην Ελλάδα, ο Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας «αυστηρό μήνυμα» προς του βόρειους γείτονές μας, σημείωσε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Από την πλευρά του πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με  πληροφορίες, θα ακολουθήσει τη δική του στρατηγική, πάνω στη λογική ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τη χώρα και δεν πρέπει να κυρωθεί, καθώς η σύνθετη ονομασία σε συνδυασμό με την χρήση του όρου «μακεδονικός» για τη γλώσσα και την εθνότητα ανοίγει την πόρτα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς  πΓΔΜ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, προκειμένου να αναλάβουν προσωπικά το κόστος για μια τέτοια επιλογή. Αυτό που θα ξεκαθαρίσει στους βουλευτές που σκέφτονται με την ψήφο τους στη Βουλή να πουν «Ναι» στη Συμφωνία, είναι πως πλέον όποιος ισχυρίζεται ότι μιλά τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα, μπορεί και να αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως «Μακεδόνας» και άρα θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις ότι ανήκει σε μια τάχα μακεδονική μειονότητα που υπάρχει εκτός της σκοπιανής επικράτειας.

Για τη ΝΔ, που δεν θεωρούν πλέον δεδομένη την απαιτούμενη πλειοψηφία, το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνει πια ο Πάνος Καμμένος που, όπως λένε, δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά, αλλά το τι θα κάνει τελικά ο Α. Τσίπρας. «Αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους την ανάγκη να βάλει ένα φρένο στις ανήκουστες δηλώσεις Ζάεφ επιτίθεται στη ΝΔ, λες και αυτή υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωναν από την οδό Πειραιώς, από όπου στις επόμενες ώρες θα τον καλέσουν «να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments