Τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων εξετάζονται από την Κυβέρνηση. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επόμενο διάστημα θα κρίνει το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι πολιτικές και υγειονομικές Αρχές παρακολουθούν με αγωνία την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και κάθε εβδομάδα θα παίρνονται αποφάσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Μετά το άνοιγμα των Δημοτικών, των νηπιαγωγείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των ειδικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Ακόμα, το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” από το άνοιγμα του Λιανεμπορίου, που επαναλειτούργησε από τη Δευτέρα, θα κρίνει το άνοιγμα και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα. Η εστίαση αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, ενώ το πιθανότερο είναι να ανοίξουν πρώτα τα εστιατόρια και οι καφετέριες και τα μπαρ να καθυστερήσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης, θα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Ακόμα, θα περιλαμβάνει μια χρονική εκτίμηση αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού, την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Τα τελευταία σενάρια

Ακόμα και για την εστίαση, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ανταλλάξει τις πρώτες σκέψεις για τα τραπεζάκια έξω, δείχνοντας με νόημα τις αρχές Φεβρουαρίου ως μια πρώτη, ενδεικτική ημερομηνία.

Θετική στο να ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας εμφανίστηκε από πλευράς της η Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, προτείνοντας ταυτόχρονη επαναφορά σχολείων και μετακινήσεων εκτός νομού, για να τοποθετήσει σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ, όχι όμως των μπαρ.

Υπέρ του ανοίγματος των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων τάχθηκε και ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστήμιο Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας πως «οι εκκλησίες άνοιξαν. Εφόσον έχουμε αποφασίσει ότι είναι πιο σημαντική η Εκκλησία από την Παιδεία πρέπει να το βάλουμε μπροστά. Θέλουμε τη Θεία Κοινωνία αλλά όχι το Γυμνάσιο-Λύκειο».

Θετικά διάκειται απέναντι στην ιδέα της λειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, όχι όμως και των χιονοδρομικών κέντρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

Μιλώντας στο Mega, η Αθηνά Λινού υποστήριξε πως «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολλή προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα, η Αθηνά Λινού τάχθηκε υπέρ κυνηγών και ψαράδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενδέχεται να επιτραπούν εντός Φεβρουαρίου μόνο σε όσους θέλουν να μεταβούν σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν τελείως.