Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠουλάνε μέχρι και την Ακρόπολη...

Πουλάνε μέχρι και την Ακρόπολη…

Σάλο και θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί ύστερα από τη δημοσιοποίηση της λίστας του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και περιέχει πολλά μνημεία της Ελλάδας. προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Δεν είναι μόνον το ξεπούλημα του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας στους σλάβους, δεν είναι μόνο η έμμεση -άμεση υφαρπαγή των σπιτιών και της περιουσία των Ελλήνων, μέσω ΕΝΦΙΑ και κατασχέσεων, δεν είναι μόνο η υποθήκευση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί λιμένων, οδών, εθνικών παραγωγικών πηγών και εθνικών γαιών για 99 χρόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, τώρα αποκαλύπτεται και η πώληση αρχαιολογικών χώρων…

ΝΔ: Ντροπή για τη χώρα η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Όλγα Κεφαλογιάννη
«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για τη χώρα», επισημαίνει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας και τονίζει πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν επιδεικτικά τη συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων».

Άδωνις: Είπα ότι θα πούλαγαν και την Ακρόπολη και με έλεγαν υπερβολικό
Αιχμηρός για μια ακόμα φορά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη για το γεγονός ότι στο Υπερταμείο έχουν μπει και ακίνητα-αρχαιολογικοί χώροι του υπουργείου Πολιτισμού, θέμα για το οποίο ήδη ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Κεφαλίδου κατά κυβέρνησης: Έχουν ξεπουλήσει τα πάντα
«Ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε», ανέφερε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Τσακαλώτο και Ζορμπά.

Στη Βουλή η εκχώρηση ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο
Την εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, ο Θ. Φορτσάκης επισημαίνει την ΥΑ με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018- ΦΕΚ Β΄ 2320/2018 εκχώρηση 10.119 δημοσίων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά μνημεία σε όλη τη Χώρα, όπως στα Χανιά, στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ.

Με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κτήρια, αν λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, καθώς και ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Ρωτά ακόμα ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση, όπως αναφέρει η από 19.9.2018 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, και με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Καταγγελία αρχαιολόγων: Μέχρι και μουσεία εκχώρησαν στο Υπερταμείο
Στην απίστευτη καταγγελία ότι υπό την πίεση των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργήθηκε λίστα με ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού με αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία τα οποία εντάχθηκαν στο Υπερταμείο, προχώρησαν οι αρχαιολόγοι. Τα περισσότερα από αυτά, δε, βρίσκονται στα Χανιά.

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και συμπληρώνει πώς η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται και δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής.

Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:
μεγάλα τμήματα της ανατολικής τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα
η τάφρος του Βυζαντινού τείχους
η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων
ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
συγκροτήματα ενετικών νεωρίων
ο προμαχώνας Μοnigo
o Ενετικός προμαχώνας Lando
το φρούριο Φιρκά
το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).
Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία:
τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε», τονίζει το ΥΠΠΟ και συνεχίζει:

«Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπουλά κυριολεκτικά την Ελλάδα, το τραγικότερο όμως όλων είναι πως υπάρχει ένα 20% των ψηφοφόρων που τους υποστηρίζει για ότι κάνουν…και όλα αυτά με αντάλλαγμα ένα εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ , ή έναν διορισμό στο δημόσιο…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments