Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠροειδοποιήσεις Ελλάδας και Ε.Ε. στη νέα πρόεδρο των Σκοπίων

Προειδοποιήσεις Ελλάδας και Ε.Ε. στη νέα πρόεδρο των Σκοπίων

Η Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, και κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία»!

Αυστηρά μηνύματα στα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) έστειλαν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόκληση της νεοεκλεγείσας  προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πιο συγκεκριμένα, η Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, και κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία»!

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια – Βόρεια Μακεδονία έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σήμερα, Κυριακή (12/05) μετά τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της χώρας, η οποία την αποκάλεσε ως «Μακεδονία»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα : «Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Καταδίκασε και η Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν, αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή της Ντάβκοβα, καθώς ενώ αρχικά την συνεχάρη στην συνέχεια έσπευσε να της επισημάνει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Συνθήκη των Πρεσπών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Πολύ απογοητευτικό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

«Βόμβα» από το υπουργείο Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας

Η κίνηση παραποίησης του Προεδρικού όρκου έχει φέρει αντίδραση και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ανέφερε ξεκάθαρα: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι».

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Έντονες οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση και κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση», είπε ο υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος. Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις των Σκοπίων και ετοιμάζεται για τις απαραίτητες ενέργειες.
«Η νέα κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σαφώς ότι στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα επιμείνει και μετεκλογικά σε όσα έλεγε προεκλογικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα έχουμε ζητήματα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments