Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΠροκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Ξεπέρασε τα όρια ο Μπαχτσελί - «Εύκολο...

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Ξεπέρασε τα όρια ο Μπαχτσελί – «Εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο»

«Έλληνες, να μην ξεχνάτε τι έγινε στη Σμύρνη», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Ερντογάν

Συνεχίζει – δίχως τέλος –  η Τουρκία τις προκλήσεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Ειδικότερα, όταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς τους Έλληνες «μην ξεχνάτε τι έγινε στη Σμύρνη», ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν έχασε την ευκαιρία και το «τερμάτισε».

«Καλά τα είπε ο Ερντογάν, είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο» τόνισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Μπαχτσελίαπειλώντας ανοιχτά την Αθήνα και αφήνοντας αιχμή ακόμη και για εισβολή.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος με νέες απειλές, αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.

«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε πίσω στην ιστορία, αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια κουβέντα για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως είχε αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «Τα κατεχόμενα νησιά της Ελλάδας δεν μας δεσμεύουν. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Σύμφωνα με την Yeni Safak, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε σε έναν χρόνο συνολικά 1.616 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ από την αρχή του έτους και στο οκτάμηνο μέχρι τον Αύγουστο ο αριθμός έφτασε τις 1.123. Κατά τις ίδιες πηγές τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν με κλείδωμα ραντάρ για 3.372 δευτερόλεπτα σε 14 διαφορετικά περιστατικά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δίνει συνέχεια σε όσα ανέφερε περί ελληνικής παρενόχλησης του τουρκικού αεροπλάνου θαλάσσιας περιπολίας που εκτελούσε την αποστολή «NATO Sea Guard Operation» στα νότια της Ρόδου την 1η Σπετεμβρίου.

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται με το ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί κλιμάκωση, επιθετικές ενέργειες και ρητορική και την παράνομη στάση της.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η Yeni Safak επικαλούμενη τις πηγές της Άγκυρας, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις χωρίς να λάβει υπόψη την περίοδο μορατόριουμ (15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου) και τις εθνικές και θρησκευτικές ημέρες που ορίζονται στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο κατανόησης της Αθήνας του 1988, συνεχίζοντας να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Ειδικά στο πλαίσιο των αυξανόμενων παραβιάσεων και παρενοχλήσεων τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα παρενόχλησε τα F-16 σε πτήσεις υπηρεσίας στα νότια της Ρόδου, δυτικά της Λέσβου και νότια της Χίου, «κλειδώνοντάς» τα για συνολικά 1.330 δευτερόλεπτα.

Και αρχίζει η πιο πρόσφατη απαρίθμηση από τη Yeni Safak, «στις 18 Αυγούστου, πάντα κατά τις πηγές του Τουρκικού υπουργείο άμυνας, η Ελλάδα συνέχισε τις δραστηριότητές της σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και «λόκαρε» για 180 δευτερόλεπτα δύο αεροσκάφη F-16 στα νοτιοδυτικά της Χίου.

Ακόμη: παρενόχλησε τα τουρκικά αεροσκάφη στην πτήση αποστολής τους στις 23 Αυγούστου εφαρμόζοντας «κλείδωμα» του ραντάρ για συνολικά 1020 δευτερόλεπτα σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά – κάτι που διέψευσε αρμοδίως το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρενόχλησε αεροσκάφος F-16 που ανήκε στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για 303 δευτερόλεπτα στα νοτιοδυτικά της Λέσβου στις 24 Αυγούστου και 350 δευτερόλεπτα στα νοτιοδυτικά της Gökçeada στις 29 Αυγούστου.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments