Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΠροκλητικοί ισχυρισμοί Ερντογάν: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης» - Η...

Προκλητικοί ισχυρισμοί Ερντογάν: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης» – Η απάντηση της Αθήνας – Απειλές για υπερπτήσεις πάνω από την Αττική

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος δεν απέκλεισε έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζει πού θα γίνουν έρευνες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραποιεί άλλη μια φορά την πραγματικότητα, καταγγέλοντας και πάλι την Ελλάδα για παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης. Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από τη σύναψη της συνθήκης, ο τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορές τόσο στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (τουρκική μειονότητα για την Άγκυρα) αλλά και στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας» σημειώνει ο Ερντογάν στο μήνυμα του.

«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (σς μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».

Οι όροι της αγνοούνται από την Ελλάδα

«Ωστόσο» σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης» συνεχίζει ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

Η απάντηση της Ελλάδας

Λίγες ώρες μετά τα ψέματα του τούρκου προέδρου κατά της χώρας μας,  με διπλό μήνυμα ισχύος και εγρήγορσης έστειλαν από κοινού οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Άγκυρα, «αναχαιτίζοντας» τις νέες ανυπόστατες προκλήσεις της γείτονος. Διεμήνυσαν δε, πως η «γραμμή άμυνας» της Αθήνας θα συνεχίσει να στοχεύει στη διεθνοποίηση του τουρκικού παροξυσμού, εκθέτοντας σε εταίρους και συμμάχους, στη διεθνή κοινότητα, τις παράνομες διεκδικήσεις και αιτιάσεις της Τουρκίας.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδα δείχνει να καθίσταται ατέρμονη στο δρόμο προς τις κάλπες της Άγκυρας και ως ενορχηστρωτής, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν χάνει-  και πιθανότατα δεν θα χάνει-  ευκαιρία, ο ίδιος και οι συγκυβερνώντες του, να επιτίθεται στην Ελλάδα, όσο θα βλέπουν την κατάρρευση του καθεστώτος τους και επιχειρώντας να επισκιάσουν τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας.

Τη συνάφεια της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας με τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές του 2023 διέγνωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών δίνοντας έμφαση  στην στρατηγική διεθνοποίησης του προβλήματος.

«Η τουρκική προκλητικότητα υπερβαίνει όχι μόνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τα όρια της λογικής. Λειτουργώντας ψύχραιμα και αποφασιστικά, έχουμε εντείνει το τελευταίο διάστημα την εκστρατεία ενημέρωσης των συμμάχων, εταίρων και της διεθνούς κοινής γνώμης» επεσήμανε ο κ.  Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» εκτιμώντας ωστόσο πως όσοι πιστεύουν ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα εξαφανιστούν δια μαγείας οι προκλήσεις, πλανώνται.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας δήλωσε αδιάλλακτη έναντι κάθε αμφισβήτησης και τόνισε πως «σε κάθε επέτειο, η μνήμη μας επιστρέφει στην κυπριακή τραγωδία. Βιώνουμε ξανά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και τη βαθιά πληγή της εθνικής απώλειας. Η λύση του Κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνιστά την απόλυτη προτεραιότητά μας. Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου και της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επίθεση και από το δεξί χέρι του Ερντογάν

Στο «χαβά» Ερντογάν, κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του, διευθυντής της τουρκικής προεδρίας  Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, επέμεινε στην αντιστροφή της πραγματικότητας ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα προκαλεί εντάσεις ενώ απείλησε με υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από την Αττική!  «Η Ελλάδα είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο εδώ και αρκετούς μήνες. Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής» είπε.

«Η διακοπή επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν θα συνεχιστεί» διαμηνύει επίσης ο Αλτούν, ο οποίος αποτελεί έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κλειστή κάστας που περιβάλλει τον Ταγίπ Ερντογάν και έχει άμεση επικοινωνία μαζί του.

Όπως διεφάνη από τη συζήτηση που είχε με την Μανώλη Κωστίδη, η Τουρκία ενοχλείται επειδή η Ελλάδα προσπαθεί να εμπλέξει τρίτες χώρες στα ελληνοτουρκικά θέματα, «ενώ χρειάζεται απευθείας διάλογος».

Σε ό,τι αφορά την πώληση αμερικανικών F-16 ο Αλτούν εκφράζει αισιοδοξία. «Θα εγκριθεί η πώλησή τους κάποια στιγμή» υποστηρίζει, παρά το μπλόκο του Κογκρέσου.

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος δεν απέκλεισε έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζει πού θα γίνουν έρευνες.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments