Η Μακεδονία «έγινε ελληνική με ανταλλαγές» ανέφερε ο γνωστός ανθέλληνας Νίκος Φίλης – Χαρακτήρισε αλυτρωτική την αναφορά ότι η Μακεδονία είναι «μία και ελληνική» – «Υπάρχει πιθανότητα να λυθεί χωρίς συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες;» διερωτήθηκε

Αλυτρωτική αναφορά χαρακτήρισε ο εθνομηδενιστής Νίκος Φίλης την φράση «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως «η Ελληνική Μακεδονία» αποτελεί κατασκεύασμα με ανταλλαγές πληθυσμών.

 

«Όταν λοιπόν ακούμε την ιαχή ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός και ακύρωση της συμφωνίας. Η Ελληνική Μακεδονία έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά ως το 1912 -22 δεν είχε πλειοψηφία ελληνική παρά μόνο σε ζώνες στο Νότο. Έγινε ελληνική με ανταλλαγές κατά τις δύσκολες εποχές που ζήσαμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

Ο ίδιος υποστήριξε πως όλη η ελληνική βιβλιογραφία έως το 1992 αναφερόταν στην γειτονική χώρα και τον λαό με τον όρο «Μακεδονία» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Είμαστε εμείς που βρήκαμε ξαφνικά το θέμα της Μακεδονίας για να δημιουργήσουμε νέο αφήγημα διακυβέρνησης; Δεν εκκρεμούσε το θέμα αυτό; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το ανέβαλλαν συνεχώς; Για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η επίλυση του ζητήματος με αντεθνικιστική λογική».

 

«Είναι εθνική και όχι κομματική επιλογή η αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θέλουμε βγαίνοντας από τα μνημόνια να ξαναπέσουμε στα ίδια προβλήματα της απαξίωσης που δεν είναι εικόνα για την χώρα μας» τόνισε ο κ. Φίλης για να συνεχίσει: «Μας λένε ότι το κάνουμε γα να εξυπηρετήσουν τους Αμερικάνους. Ο κ. Καμμένος μας είπε ότι το κάνουμε για την Μέρκελ. Μα υπάρχει πιθανότητα να λυθεί χωρίς συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες;» ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζοντας πως στο παρελθόν ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes