Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το νόμο που, όπως είπε, κατεδαφίζει “στα μουλωχτά” την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να ασκήσει σκληρή κριτική συνολικά στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οικονομία και τα εθνικά ζητήματα, ενώ επικεντρώθηκε στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί, όπως ανέφερε, εν μέσω πανδημίας την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν καταργήθηκε ούτε στα “σκληρότερα χρόνια των μνημονίων”. Συγχρόνως, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία του πρωθυπουργού από τη σημερινή συζήτηση, καταγγέλλοντας ότι “κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας” και ότι “παράγει διαρκώς την εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που θελει να πιστώνεται ό,τι θετικό υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα και από την άλλη μιας άχρηστης κοινωνίας αχάριστων πολιτών που με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους γκρεμίζουν ό,τι καλό καταφέρνει η κυβέρνηση”.

“Δε καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, να σουλατσάρει το Όρουτς Ρέις ανενόχλητο εξίμισι μίλια από το Καστελόριζο, και την ίδια ώρα εσείς, όχι μόνο να κάνετε πως δε συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στη Βουλή στα μουλωχτά, νομοσχέδιο για το πως θα φωτοχοποιήσετε τους Έλληνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να “αποσύρει” το νόμο, “έστω και τώρα”, σημείωσε ότι του δίνει “μια ευκαιρία να μην εγγράψει το όνομά του με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου”, στους “χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης της λαϊκής, πρώτης κατοικίας”, στα “χιλιάδες δράματα που θα έρθουν”.

“Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε – είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα”, σημειώσε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε στο Σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτει “πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα”. “Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας”, τόνισε. “Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύσετε τις Ελληνιδες και τους Έλληνες και κυρίως δε θα σας αφήσουμε να το κάνετε αυτό σαν τους κλέφτες”, είπε ο ίδιος, ανεβάζοντας τους τόνους.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση καταθέτει “ένα νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών”, την ώρα που “η οικονομία και η κοινωνία ξαναμπαίνουν σε κρίση”. “Την ώρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βυθίζονται στην ανασφάλεια, στην οικονομική κρίση, που βλέπουν ότι η κρίση απειλεί να τους πάρει τη δουλειά και το εισόδημα, την ώρα που βλέπουν ότι η πανδημία απειλεί να τους πάρει τη ζωή, ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται για το πώς θα τους πάρει και το σπίτι, την πρώτη κατοικία και την περιουσία, πώς θα οδηγήσει όσους περισσότερους γίνεται στην πτώχευση”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η κυβέρνηση Σαμαρά ή Παπαδήμου “σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο κος Μητσοτάκης”. “Που φέρνει και ψηφίζει χωρίς να έχουμε μνημόνια, όσα ούτε και τα μνημόνια δεν είχαν καταφέρει να επιβάλουν”, είπε, χαρκατηρίζοντας “χειρότερο όλων” ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω πανδημίας και μιας νέας οικονομικής κρίσης που ήδη δημιουργεί ένα απειλούμενο τεράστιο αριθμό λουκέτων στην αγορά, σε επιχειρήσεις, που ήδη δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και νέες γενιές κόκκινων δανείων”. “Και αυτές οι νέες γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους. Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά. Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το ψέμα σας το προεκλογικό”, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι “η αντίληψη που διαπερνά και αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ίδια που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής της κυβέρνσης: Φταίνε οι πολίτες. Για την πανδημία, και την κρίση και τα κόκκινα δάνεια”.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στους “αληθινούς στρατηγικούς κακοπληρωτές” που “όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων”, τους “μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες” ή τους “ιδιοκτήτες καζίνο” και τις “γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες”. Ως “μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή”, μάλιστα, χαρακτήρισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και “τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά”, απευθύνοντας ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών πώς “αισθάνεται σήμερα” όταν το κόμμα του έχει “πάνω από 300 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες” και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται “να πτωχεύσει νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα για 100 και 50 χιλιάδες ευρώ”.

Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση προκειμένου να “αναγκαστεί” να παραστεί ο πρωθυπουργός και να εξηγήσει “ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας”. “Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό”, κατέληξε.

Σταϊκούρας: Αιδώς Αργείοι, θέλει πολύ θράσος
«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά του λόγου αλλά είπε βαριές λέξεις που δεν τιμούν τους δημόσιους λειτουργούς», απάντησε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Του υπενθυμίζω αιδώς Αργείοι θέλει πολύ θράσος να τοποθετείται κανείς στην αίθουσα αυτή με τον τρόπο αυτό».

Γεραπετρίτης: «Ξεκινάμε αμέσως αύριο»
Οπως ανακοίνωσε ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή επί της πρότασης μομφής. Η διαδικασία κρατά ένα τριήμερο και κορυφώνεται με ονομαστική ψηφοφορία που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η πρόταση μομφής που μπορεί στη σωστή δόση να καταστεί φάρμακο για πολιτεία, όταν όμως καθίσταται καταχρηστικά γίνεται φαρμάκι! Η Αξιωματική Αντιπολίτευση που επί μακρό χρόνο δεν είχε τίποτα να πει για το νομοσχέδιο θέτοντας τα ζητήματα τις τελευταίες μέρες, σήμερα, που ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του θα ανακοινώσει τα μέτρα για την πανδημία, την ώρα ακριβώς που βρίσκεται σε εξέλιξη το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό!», είπε ο υπουργός επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ο λόγος, για τον οποίο δεν ακούγεστε στην κοινωνία δεν είναι το εμπάργκο των ΜΜΕ που θεωρείτε σε ένα πλαίσιο κυνηγιού μαγισσών, αλλά ότι δεν έχετε κοινωνική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις με τρόπο ωφέλιμο στη πατρίδα».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ακόμα πως «επειδή η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη στο κοινοβούλιο και επειδή διακοπές εμείς δεν κάνουμε, ούτε κάναμε! Ξέρω πόσο πολύτιμο είναι το Σαββατοκύριακό σας! η κυβέρνηση επιλέγει στο πλαίσιο του άρθρου 84 του Συντάγματος να δώσει απαντήσεις αμέσως από αύριο! Εκεί δεν θα υπάρχουν άλλες υπεκφυγές».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κ. Τασούλας η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το αργότερο την Κυριακή με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.