Υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τάχθηκε η ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του σχετικού άρθρου, για την αναθεώρηση του οποίου αναμένεται να υπάρξει συναίνεση.

Στο πνεύμα και της προεκλογικής εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του προϋπολογισμού.

Υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τάχθηκε η ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του σχετικού άρθρου, για την αναθεώρηση του οποίου αναμένεται να υπάρξει συναίνεση.

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή βάση», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει πρόταση αναθεώρησης του άρθρου προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους.

Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ, προβλέπει την εξής προσθήκη στο άρθρο 21, παρ. 1 του Συντάγματος: «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Η πρόταση αυτή κινείται στο πνεύμα της προεκλογικής εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση του προϋπολογισμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλληλεγγύης στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, η οποία θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και συνταγματική υπόσταση.

«Θα κατοχυρωθεί ένα σύστημα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτή η πρόταση θωρακίζει ακόμα περισσότερο την οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους. Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, όταν η ελληνική οικογένεια ήταν αυτή που κράτησε όρθια την κοινωνία, την ώρα που το κράτος και οι κοινωνικές του πολιτικές κατέρρεαν καθημερινά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Η εν λόγω διάταξη πάντως ήταν η μοναδική στην οποία κατεγράφη συναίνεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις υπόλοιπες προς αναθεώρηση διατάξεις για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα επιβεβαιώθηκε εκ νέου το χάσμα που είχε καταγραφεί και στην προτείνουσα Βουλή.

Η Έφη Αχτσιόγλου επιτέθηκε στη ΝΔ, που υποστήριξε ότι πολλές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν συνταγματικό πληθωρισμό καθώς συνιστούν ιδεολογικού και υφολογικού τύπου παρεμβάσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, επιχειρώντας να χαράξει διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλήθεια από αυτό γιατί κάθε μία από τις προτάσεις μας έχει πρακτικές και άμεσες συνέπειες και θωρακίζουν αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας τη θωράκιση αυτή αναγκαία λόγω των συχνών παραβιάσεών τους τη μνημονιακή περίοδο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση στο Σύνταγμα έχοντας στο μυαλό μας τα επιχειρήματα που έχει καταγράψει ο Κάρολος Μάρξ στους “Ταξικούς Αγώνες στην Γαλλία” ή αργότερα ο Λένιν στο “Κράτος και Επανάσταση”», σχολίασε ο κ. Τζαβάρας από τη ΝΔ.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/protasi-nd-syntagmatiki-katoxyrosi-gia-to-elaxisto-eggyimeno-eisodima
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook