Οι πολίτες ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, αλλά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση να χειριστεί το τριπλό μέτωπο του κορονοϊού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οικονομίας.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Opinion Poll του Σεπτεμβρίου, η «ψαλίδα» κυμαίνεται σε 20,8 μονάδες υπέρ της Ν.Δ. ενώ η καταλληλότητα πρωθυπουργού ξεπερνά το 52%, όταν ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο 19,4%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία με 67% θετικές γνώμες έναντι 31% της κυρίας Γεννηματά, 28,4% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, 21,6% του κ. Κουτσούμπα, 15% του κ. Βελόπουλου και 12% του κ. Βαρουφάκη.

Για θερμό επεισόδιο

Oι πολίτες σε ποσοστό άνω του 60% ανησυχούν για την τουρκική προκλητικότητα και θεωρούν ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο το αμέσως προσεχές διάστημα, αν και το 67% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα προβλήματα από την προκλητικότητα της Αγκυρας. Την ίδια άποψη εκφράζει σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (47%), ενδεικτικό της αποδοχής των κυβερνητικών ενεργειών στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών.

Για το λόγο αυτό στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το θέμα της Τουρκίας, θετικά απαντά μόλις το 19% ενώ αρνητικά το 72%.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορονοϊού, για το αν υπάρχει διεθνής συνωμοσία, ενώ ο ιός είναι ανύπαρκτος, είναι εντυπωσιακό πως τις θεωρίες αυτές ασπάζεται το 17% των πολιτών, όταν το 81% τις απορρίπτει. Μάλιστα 9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν τηρεί τα βασικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Προβληματισμός για σχολεία

Η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το ζήτημα των σχολείων, καθώς το 45% θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη. Συνολικά, το 70% δηλώνει ικανοποιημένο απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία ενώ μόνο 15% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, σχεδόν έξι στους δέκα έχει αισθανθεί συμπίεση των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων έναντι του 40% που έχει ανέπαφα τα έσοδα ενώ στο ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 48% βάζει θετικό πρόσημο ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη.

Και στο μέτωπο της οικονομίας, μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα ενώ 73% έχει αντίθετη άποψη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει της θετικής αξιολόγησης από το 70% των πολιτών έναντι 28% που βαθμολογεί αρνητικά ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Τσίπρα θετικά αποφαίνεται το 28% και αρνητικά το 66%.

Στην καταλληλότητα, ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 52% έναντι 23% του κανένα και 19,4% του Αλέξη Τσίπρα. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα άνω των 20 μονάδων λαμβάνοντας 40,3% έναντι 19,5 του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν ΚΙΝ.ΑΛ. με 5,8%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ25 2,2% ενώ οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 14%.