Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΠυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας : Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία "Αφαία 2022"

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας : Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία “Αφαία 2022”

Άσκηση  δασικής πυρκαγιάς μικρής έκτασης, με την κωδική ονομασία “Αφαία 2022” πραγματοποίησε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας σε συνεργασία με μονάδες του Δήμου.

Την άσκηση συντόνισε ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Νιάφας, Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής.
Στην άσκηση  παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και  αρμόδιος αντιδήμαρχος  Δημήτρης Καραγιάννης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας και ο διοικητής του Γιώργος Σουλιώτης, το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και η υποδιοικητής  Μαρία Φράγκου, Ομάδα Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ  ο γιατρός  και δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δούκας,  το Δασαρχείο της Αίγινας , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων , ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας  Σταύρος Καλαμάκης, η Ομάδα Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές.
Το σενάριο της άσκησης:
Το επιχειρισιακό σενάριο ανέφερε συμβάν  δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, με υψηλό ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4, σε περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, αρχικά σε περιοχή με χαμηλή (θαμνώδη και χορτολιβαδική) και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε πυκνό πευκοδάσος.
Κατά το σενάριο η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση από Α-ΒΑ σε Δ-ΝΔ για χρόνο μισής ώρας περίπου από την αρχική εκδήλωση, μέχρι τον τελικό έλεγχο και καταλαμβάνει τελική έκταση περίπου 400 στρεμμάτων.
Η  φωτιά εκδηλώνεται ημέρα Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 στις 11:30 το πρωί (η ημερομηνία και η ώρα είναι εικονικές). Οι καπνοί της πυρκαγιάς γίνονται αντιληπτοί από επισκέπτες που διαβιβάζουν την πληροφορία στο ΠΕ.ΚΕ. Αττικής και από το όχημα “Αίγινα 31”. Στη συνέχεια το ΠΕ.ΚΕ. Αττικής κινητοποιεί τρία πυροσβεστικά ακόμη οχήματα
Στην άσκηση συμμετείχαν κάτοικοι της Αίγινας, παριστάνοντας τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν προληπτικά από τις αρμόδιες αρχές και τον υπεύθυνο του χώρου, με αποτέλεσμα κατά την απομάκρυνση οι δύο εξ’ αυτών να τραυματιστούν, ο ένας ελαφριά και ο δεύτερος θα μεταφερθεί με φορείο στο ασθενοφόρο.
Οι στόχοι της άσκησης ήταν:
H ανάπτυξη της συνεργασίας και της επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων. H δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού.
Η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
Ο έλεγχος του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης. Η δοκιμασία και ο έλεγχος της υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αφαίας. Η ένταξη και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην δασοπυρόσβεση.
Η άσκηση κατέδειξε ττην υψηλή ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού και του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: