Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΜΥΝΑ«Readiness» διαρκείας Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού και Αστυνομίας -Το Τουρκικό σχέδιο: Υβριδικές απειλές...

«Readiness» διαρκείας Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού και Αστυνομίας -Το Τουρκικό σχέδιο: Υβριδικές απειλές και προβοκάτσια έως ευθεία αμφισβήτηση Εθνικού εδάφους

Φραγμός σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένου η «γραμμή» του Ελληνικού Επιτελείου.

«Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού» είχε δηλώσει το «καυτό» καλοκαίρι του 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στέλνοντας το μήνυμα στους γείτονες ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα σημαίνει γενικευμένη σύγκρουση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δύο χρόνια μετά το Ελληνικό Επιτελείο εν μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και απειλών εκ μέρους της Άγκυρας κρατά χαμηλούς τόνους μεν αλλά με τον δικό του τρόπο διαμηνύει ότι η παραμικρή κίνηση αμφισβήτησης της Εθνικής Κυριαρχίας όχι απλά θα απαντηθεί αλλά η επέκταση της κρίσης θα αποτελέσει άμεσο επακόλουθο.

Τα εκατοντάδες Ελληνικά νησιά του Αιγαίου ακόμα και ο πιο μικρός βράχος μπορεί να δίνουν στους γείτονες τη δυνατότητα αιφνιδιασμού όμως το δόγμα πλέον της Αθήνας είναι ότι ακόμα και το τελευταίο μέτρο γης στο Αρχιπέλαγος να αμφισβητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει επίθεση συνολικά για τη χώρα. Και θα απαντηθεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι παραπέμπει πλέον σε ένα «readiness διαρκείας» με σταθερά υψηλή εγρήγορση η οποία θα μετατρέπεται σε μέγιστη επιφυλακή και θα φτάνει κλιμακούμενα στα όρια του συναγερμού ανάλογα με τις κινήσεις των γειτόνων. Κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση της κατάστασης και τεράστια βαρύτητα έχουν οι πληροφορίες τις οποίες 24 ώρες το 24ωρο λαμβάνουν και επεξεργάζονται οι Έλληνες Επιτελείς και λειτουργούν ανάλογα. Ταυτόχρονα με τη συνεχή ετοιμότητα στόχος είναι να μην εξουθενωθεί τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα αφού άλλωστε οι γείτονες συχνά επιδίδονται σε πόλεμο φθοράς και νεύρων με πολλαπλούς στόχους.

Ανάλογο με το ΓΕΕΘΑ σχεδιασμό έχουν κάνει τόσο η Ελληνική Αστυνομία η οποία έχει την ευθύνη στον Έβρο απέναντι στις μεταναστευτικές ροές όσο και το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες η εγρήγορση έχει ανέβει επίπεδο ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από τα όρια του συναγερμού. Ανάλογα με τον βαθμό της απειλής οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα ανεβάζουν το βαθμό ετοιμότητας εμπλέκοντας επιπλέον προσωπικό και μέσα. Οι πληροφορίες ότι ήδη σημαντικός αριθμός μεταναστών συγκεντρώνεται κοντά στα χερσαία όπως και θαλάσσια σύνορα της χώρας αυξάνουν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων αποτροπής. Όμως ειδικά σε ότι αφορά τα νησιά το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος κάνει της ηγεσία του ΛΣ ιδιαίτερα προσεκτική.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: