Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗReuters - Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» το νέο ευρωομόλογο της ΕΕ, σύμφωνα με...

Reuters – Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» το νέο ευρωομόλογο της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Σύνοδος Κορυφής , αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 25 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των 27 αναμένεται να συζητήσουν και το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

«Παγώνει» η έκδοση κοινού ευρωομολόγου από την ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.
Ειδικότερα, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα, ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
αλλά ταυτόχρονα αντίθετοι με μία προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγουεξαιτίας της ανάγκης για δαπάνες σε άμυνα και ενέργεια που έχει προκύψει έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, με βασικά θέματα την ενεργειακή κρίση και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των 27 αναμένεται να συζητήσουν και το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για ενεργειακή απεξάρτηση του μπλοκ.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Στη δέσμη μέτρων που θα εξεταστούν η πρόταση Μητσοτάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της τις επόμενες εβδομάδες με τον χρόνο όμως να αποτελεί εχθρό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που στενάζουν από την ακρίβεια. Σε αυτή την δέσμη προτάσεων που προτείνει η ΕΕ να εξετάσει η Κομισιόν περιλαμβάνεται και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη για προσωρινό έλεγχο της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής θα αποτελέσει σημείο συζήτησης για την στρατηγική αντιμετώπισης από πλευράς της Ένωσης του συνεχώς αυξανόμενου κόστους.

Το σημείο σύγκλισης

Εκεί που δεδομένα υπάρχει κοινός τόπος είναι η ανάγκη για στήριξη των πληττόμενων καταναλωτών με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει κατά την άφιξη του στη Σύνοδο ότι «απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας».

 

Το δεύτερο συν για την ελληνική αποστολή

Δεύτερο θετικό σημείο της Συνόδου για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αποστολής είναι η συμφωνία για ενίσχυση της άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Θέση που είχε αναδείξει η χώρα μας πολλούς μήνες πριν τα ρωσικά τανκς εισβάλλουν στην Ουκρανία και η Γηραιά Ήπειρος ζήσει τις σκοτεινές εικόνες ενός πολέμου για πρώτη φορά μετά το 1945. Ελλάδα και Γαλλία είχαν δημιουργήσει την ατζέντα αυτή και με πράξεις κατά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών υπό την σκιά της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας.  Οι εξελίξεις έχουν επιταχύνει την συζήτηση και όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα η Ευρώπη να έχει την δυνατότητα να προασπίσει τα συμφέροντα της σε όλα τα πεδία. Αυτό που επιπροσθέτως επιδιώκει η Αθήνα είναι η εξαίρεση ενός μέρους ή ενδεχομένως και όλων των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, «έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Bloomberg: Έρχεται ευρωομόλογο-μαμούθ της ΕΕ για ενέργεια και άμυνα

 

Στο μεταξύ νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων των 27 χωρών-μελών σε δυνητικά μαζική κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να παρουσιαστεί, αφού οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες της Γαλλίας, στις 10-11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες, ανέφερε το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύουν να συγκεντρώσουν, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: