Αντίστροφα κυλάει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία σε 120 δόσεις, καθώς λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες, προκειμένου να κλείσουν αισίως την υπόθεση τους, εφόσον φυσικά έχουν και τα χρήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί μπορούν να ενταχθούν και οι περίπου 200.000 φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους. Με τις καινούριες ρυθμίσεις το επιτόκιο υποχωρεί στο 3% από 5% και η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από 30 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι. Όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο και οι οφειλές θα υπολογιστούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Πέραν των ρυθμίσεων αυτών μπορεί κάποιος να πληρώσει 30 ευρώ μηνιαίως και να βάλει και 60 ευρώ προκαταβολή, ώστε να μειώσει κατά 60 ευρώ την προσαύξηση.

Ωστόσο, η… λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι η προκαταβολή πρέπει να δηλωθεί στην αίτηση και να πληρωθεί εντός τριών ημερών μαζί με την πρώτη δόση.

Ακόμα, στη ρύθμιση εντάσσονται και οι βεβαιωμένες οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Να σημειωθεί ότι με την προηγούμενη ρύθμιση Τσακαλώτου, αν κάποιος φορολογούμενος είχε περάσει φορολογικό έλεγχο και του είχαν βρει διαφορές για τις χρήσεις 2014 και 2015, τότε μπορούσε να ρυθμίσει μόνο τις οφειλές του 2015.

Θετικό μέτρο είναι και η υπαγωγή των οφειλών επιχειρήσεων στις 120 δόσεις για ποσό έως 1.000.000 ευρώ, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση μπορούσαν να κάνουν χρήση μόνο των 24 ή 36 δόσεων.

Προφανώς, πρόκειται για μια εμπάθεια των Συριζαίων προς τις επιχειρήσεις, τις οποίες καταδίκασαν σε μαρασμό με τις εγκληματικές τους αποφάσεις.

Το καλό είναι ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις αναστέλλονται οι κατασχέσεις εις χείραν τρίτων.