Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινόμενων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ – Πού αναμένονται πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο 

Διπρόσωπο χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον καιρό του Σαββατοκύριακου, αφού στη μισή χώρα θα έχουμε βροχές, τοπικές ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ στην άλλη μισή και κυρίως στη νότια νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα θυμίζει καλοκαίρι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι νότιοι άνεμοι ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης που σημαίνει ότι στις περιοχές όπου θα βρέξει, θα έχουμε λασποβροχή.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται από σήμερα επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα και με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Καλλιάνο είναι πάρα πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και πλημμύρες στις περιοχές που θα βρέξει αρκετά. «Πλημμυρικά φαινόμενα αναμένονται το Σαββατοκύριακο σε Θεσσαλία, Ήπειρο, βόρειο Ιόνιο, Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου αναμένονται και ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στην Αττική θα έχουμε άστατο καιρό κατά περιόδους με βροχές αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο».

Ο κ. Καλλιάνος επισήμανε επίσης ότι μετά το βροχερό Σαββατοκύριακο με τις λασποβροχές λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα ακολουθήσει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τις βαλκανικές περιοχές θα εισέλθουν στη βόρεια Ελλάδα από τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανόν να έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλλιάνος ανέφερε στο protothema.gr: «Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι βροχερός, ενώ οι νοτιάδες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, αλλά και στο κεντρικό και κυρίως στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου θα έχουμε μπόρες βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ο καιρός θα παρουσιάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο δυο όψεις. Στα νότια νησιωτικά, για παράδειγμα στην Κρήτη, ο υδράργυρος θα φτάσει στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα βρέχει και θα έχουμε και πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις στις περιοχές της βόρειας ορεινής χώρας. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική θα φτάσει τους 17 με 18.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μετά το βροχερό Σαββατοκύριακο που θα βιώσουμε, από τη Δευτέρα και έπειτα θα έχουμε σταδιακή έλευση ψυχρών μαζών από τις βαλκανικές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα. Έτσι από Δευτέρα και στη συνέχεια και από την Τρίτη αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα εισέλθουν και στις υπόλοιπες κεντρονότιες περιοχές που θα ρίξουν τον υδράργυρο κατά δέκα βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον. Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στις ημιορεινές περιοχές την Τρίτη και από την Τετάρτη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Άρα από την Δευτέρα θα έχουμε άστατο καιρό και μέχρι και την 25η Μαρτίου ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, όπου θα έχουμε και ενίσχυση ανέμων στα πελάγη και γενικότερα μπορούμε να πούμε, αναμένουμε εκπλήξεις με ανοιξιάτικες χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα».

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)