Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣχολεία: Ανοίγουν σήμερα χωρίς πιστοποιητικά, self test και δηλώσεις - Τι ισχύει...

Σχολεία: Ανοίγουν σήμερα χωρίς πιστοποιητικά, self test και δηλώσεις – Τι ισχύει για τις μάσκες και σε περίπτωση κρούσματος

Το μεγάλο «κρας τεστ» της… κανονικότητας για τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκίνησε από την 1η Μαΐου με τα μέτρα -εκτός της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους- να έχουν πλέον καταργηθεί. Δεν υπάρχει, τουλάχιστον έως τις 31-8, διαχωρισμός εμβολιασμένων από ανεμβολίαστους για την πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες, τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα διατηρούνται σε μια ελεγχόμενη κατάσταση και οι σκληροί δείκτες είναι σε πτώση.

 

Ετσι, με δεδομένη την κυκλοφορία της παραλλαγής «Ομικρον» στη χώρα μας, που χαρακτηρίζεται από μικρότερη νοσηρότητα, και της απουσίας νέας μετάλλαξης, καθώς και με εμβολιασμένο το 85% του ενήλικου πληθυσμού, εδώ και δύο ημέρες έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μετά από δύο χρόνια.

Πιστοποιητικά

Πιο αναλυτικά, δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε κανένα χώρο, γεγονός που σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται στην κοινωνική δραστηριότητα και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους που μέχρι πρότινος δεν είχαν καθόλου. Επίσης, όπου χρειάζονταν rapid test, πλέον δεν το χρειάζονται, με εξαίρεση την εργασία τους, τομέας στον οποίο διατηρούνται τα τεστ, αλλά πλέον απαιτείται ένα αντί για δύο εβδομαδιαίως.

Για τα σχολεία

Την ίδια στιγμή όλοι οι χώροι επανήλθαν στο 100% της λειτουργίας τους και καταργήθηκε κάθε μετρικός περιορισμός, ενώ από σήμερα τα παιδιά επανέρχονται στις σχολικές αίθουσες χωρίς την ανάγκη διενέργειας self test. Ειδικότερα, σε σχέση με τα σχολεία, η υποχρέωση τεστ παραμένει για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς (ένα rapid την εβδομάδα). Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί θα διενεργούν δύο self tests (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και θα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Self test

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες. Αντίθετα, οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες. Ανάλογες οδηγίες ισχύουν για εμβολιασμένους και μη εκπαιδευτικούς, με τη διαφορά ότι αντί για self test πρέπει να κάνουν rapid.

Χρήση μάσκας

Το μοναδικό μέτρο που παραμένει θυμίζοντας την… παρουσία του κορονοϊού είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, ενώ υπήρχε η πρόθεση κατάργησής της από 1ης/6 και διατήρησής της μόνο σε κάποιους κρίσιμους χώρους με έντονο συνωστισμό, εξετάζεται να παραμείνει γενικά, καθώς πρόκειται για ένα ήπιο μέτρο. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό καθώς η μετάδοση δεν ευνοείται λόγω των δραστηριοτήτων κυρίως σε υπαίθριους χώρους, αλλά και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αντισώματα λόγω εμβολιασμού και νόσησης. Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εστιάζουν στην υγειονομική προετοιμασία εν όψει φθινοπώρου. Σημειώνουν, βέβαια, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι άκρως σημαντικά, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: