Νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας ότι η «αντιπολίτευση της πανδημίας» βαίνει προς το τέλος της και προκειμένου να αποφύγει τον πολιτικό του εγκλωβισμό στις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Παππά.

Το εμβόλιο που δεν υπάρχει αλλά τελικά ήρθε και σώζει ανθρώπους, ο εμβολιασμός που καθυστερεί αλλά τελικά «τρέχει» πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, το ΕΣΥ που καταρρέει αλλά τελικά αντέχει ακόμα και στην πιο μεγάλη πίεση, οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο αλλά τελικά δεν βάζουν, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρεθούν στον δρόμο αλλά τελικά δεν βρέθηκαν, η εστίαση που δεν πρέπει να ανοίξει αλλά μόλις η κυβέρνηση το αποφασίζει τελικά πρέπει να ανοίξει, η Siemens που ευνοείται στον διαγωνισμό των self test, αλλά όταν ανοίγουν οι προσφορές τελικά δεν είναι καν στον διαγωνισμό και τόσα άλλα fake news εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν για την Κουμουνδούρου και τον κ. Τσίπρα.

Ακαταδίωκτο

Ακόμα και η τελευταίας εσοδείας συζήτηση που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει με το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έληξε άδοξα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιβεβαιώνει την κίνηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας στον τηλεοπτικό αέρα την κ. Παπαευαγγέλου ότι λέει ψέματα για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Η χειρότερη αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο της πανδημίας, αυτή που υπονόμευσε ξεκάθαρα την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, είτε στηρίζοντας διαδηλώσεις που αποδείχθηκαν ότι λειτούργησαν ως μεγάλες εστίες διασποράς είτε μη στηρίζοντας τον εμβολιασμό, συμβαδίζοντας με τους «ψεκασμένους» για άλλη μία φορά, βρίσκεται προ στρατηγικού αδιεξόδου.

Αυτό είναι το «καμπανάκι» που χτυπούν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, παρά τις καθυστερήσεις και τα μπρος – πίσω, η κυβέρνηση κερδίζει τη «μεγάλη εικόνα», βλέπει το φως στο τούνελ και ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Ο Α. Τσίπρας, που, ακόμα και έτσι, με τη χώρα κλειστή για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απογοήτευση και την απαισιοδοξία που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματός του. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία ενιαίας και συντεταγμένης πορείας.

Η προσπάθεια να αντικαταστήσει στο κέντρο του αφηγήματός του την πανδημία με το εργασιακό νομοσχέδιο δεν τον πάει μακριά. Είναι περισσότερο μία απόφαση αγωνίας μήπως χάσει τη μάχη του δρόμου από το ΚΚΕ, παρά μία καλά σχεδιασμένη ενέργεια από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Ομηρος ισορροπιών

Προβληματισμένος αλλά και σφόδρα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η εσωκομματική κριτική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά τον συμπεριλαμβάνει αλλά τον βάζει στο επίκεντρο, ο πρώην πρωθυπουργός ψάχνει το επόμενο βήμα του. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με έμμεσες παρεμβάσεις και άρθρα, όπως του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή», που δήθεν ξορκίζει την εσωστρέφεια αλλά επί της ουσίας στοχοποιεί Πολάκη (σύντροφος τύπου Α), Φίλη και Δρίτσα (σύντροφοι τύπου Β) και Σκουρλέτη (σ.σ.: αυτός είναι ο σύντροφος τύπου Γ στο άρθρο του πραγματικού port parole του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου), αλλά διστάζει. Κάποιους στο επιτελείο του τους έχει πιάσει πανικός βλέποντας στις δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στάσιμος αλλά ο Τσίπρας πέφτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στο επιτελείο του κ. Τσίπρα. «Προχώρα τώρα. Μη διστάζεις» του λένε, ζητώντας του να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό στο επιτελείο του, προχωρώντας σε μαζικές αποστρατεύσεις των παλιών και αφήνοντας μόνο νέα και άφθαρτα πρόσωπα στο προσκήνιο. «Και αν ο Κυριάκος κάνει πρόωρες εκλογές; Αν μας βρει πάνω στην αναμπουμπούλα; Αυτή η ιστορία θα έχει κραδασμούς», φέρεται να απαντά ο ίδιος. «Δεν κάνει πρόωρες εκλογές. Θα πάει στο τέλος. Εχεις χρόνο και να απορροφήσεις τους κραδασμούς και να κυριαρχήσεις», του λένε.

Τομεάρχες

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πάνε στον Τσίπρα να πουν τα δικά τους για τους τομεάρχες. Να του πουν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος δεν είναι όσο σκληρός πρέπει έναντι του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ή ότι ο Ανδ. Ξανθός δεν έχει εκμεταλλευτεί τα λάθη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ακόμα και για τους Ε. Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτση -που τους στηρίζει όσο μπορεί προκειμένου να… θάψει τον Ευκλ. Τσακαλώτο– του λένε ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του τομέα Οικονομικών. Του λένε ακόμα ότι ο Γιάννης Ραγκούσης, η «μεγάλη μεταγραφή», ούτε μέσα στη Βουλή τα πάει καλά, αλλά ούτε τις άκρες, που έλεγε ότι έχει στα ΜΜΕ και υποσχόταν ότι θα περνά τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, τις έχει.

Και ο κ. Τσίπρας, προς το παρόν, ακούει. Δεν αποφασίζει όμως τη ρήξη. Φοβάται τους κραδασμούς.