Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε και στο τέλος της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την πορεία της Ελλάδας από εδώ και πέρα.

Ο πρωθυπουργόςέδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του στο υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν με ημερομηνίες και να εξετάζουν μόνο τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. Και αυτά δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. 

Χθές ανακοινώθηκαν 2199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες. 4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.Μάλιστα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. 

Με βάση όλες τις ενδείξεις το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και τότε αν όλα πάνε καλά θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο επανεκκίνησης που θα έχει αυστηρούς όρους και πολλά θα παραμείνουν σε αναστολή.

 

Μεταξύ άλλων αναμένεται:

Να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλον Νομό

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μόνο με την οικογένεια

Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα), καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά μόνο με ραντεβού!

Η εστίαση δε θα ανοίξει, το ζητούν πλέον και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου

Για τα σχολεία υπάρχουν  σκέψεις, να μην ανοίξουν τελικά στις 14/12 και μόνο για μία εβδομάδα, αλλά να ανοίξουν από το νέο έτος.